Advieslijn 03 808 22 99

Kijk naar iemands talenten in plaats van beperkingen

Geschreven op do 27 april, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Getuigenis

Kijk naar iemands talenten in plaats van beperkingen

Jochen is een jongeman van 32. Hij gaat door het leven met een aantal beperkingen: autisme, een licht tot matig mentale beperking, epilepsie, dyspraxie, CVS en hij is ook slechtziend. Zelf vindt hij het belangrijker om naar iemands talenten te kijken dan naar beperkingen. Een van zijn talenten is muziek. Zo kent hij alle hits van de Ultratop vanbuiten en is hij in zijn vrije tijd DJ.

DJ Snoopy

Jochen was een creatief kind. Hij schilderde graag en hield van muziek. Op zijn 12 jaar begon hij al stilletjes aan te dromen van een dj-carrière. Hij had muziekcassettes en wist al erg veel van de populairste hits van het moment. Rond zijn 18e startte hij als DJ. Een aantal vrienden op café zeiden hem: “Je moet dat gewoon doen. Je kent zoveel van muziek.” Dat was het laatste duwtje dat hij nodig had.

Zo kwam DJ Snoopy tot leven. Enkele jaren later heeft Jochen al op verschillende plaatsen gedraaid als DJ Snoopy: bij Oranje vzw, vzw Kompas, Konekt vzw, het jeugdhuis, een trouw, een communiefeest… En hij heeft ambitie: “Ik hoop ooit te mogen dj’en op een groot festival voor personen met een beperking.”

Niet altijd gemakkelijk

Jochen heeft dus grote dromen en is erg positief ingesteld. Toch had hij het niet altijd gemakkelijk. Jochen vond het moeilijk om op te groeien met zijn beperkingen. Ook de combinatie van zijn aandoeningen maakte het hem niet altijd gemakkelijk.

“Op school moest ik overstappen van type 2 buitengewoon onderwijs naar type 6 omdat ik ook een visuele beperking heb. Maar van klas veranderen is voor mij moeilijk met mijn autisme.” Ook het openbaar vervoer nemen is allesbehalve eenvoudig. “Blinde of slechtziende personen kunnen een kaart krijgen waarmee je gratis met de NMBS reist in de tweede klasse. Alleen is het vaak erg druk in de tweede klasse. Die drukte kan ik dan weer niet aan met mijn autisme.”

Een stem voor mensen met een beperking

Omdat Jochen het zelf niet altijd gemakkelijk had, vindt hij het belangrijk om zijn stem te laten horen en op te komen voor iedereen met een handicap. Daarom is hij nu ambassadeur bij Konekt vzw en zit hij bij Noozo, de Vlaamse Adviesraad Handicap. Maar dat is niet alles. Binnenkort vervoegt Jochen ook een actie van Onafhankelijk Leven vzw. Op vrijdag 5 mei houden wij een fuif op het Martelarenplein in Leuven. En wie is de DJ van dienst? Jochen als DJ Snoopy natuurlijk.

Fuif op 5 mei in Leuven

Op vrijdag 5 mei is het Independent Living Day in heel Europa. Omdat mensen met een handicap ook het recht hebben op een sociaal leven en om eens goed te feesten, houden wij een fuif. Wil je mee actie voeren met Jochen en Onafhankelijk Leven? Kom naar Leuven. Of deel een feestfoto online met de hashtag #feesteniseenmensenrecht.

Informatie actie 5 mei Leuven

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst