Advieslijn 03 808 22 99

Kies ik voor een assistent via interim of sociaal secretariaat?

Geschreven op ma 3 april, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Kies ik voor een assistent via interim of sociaal secretariaat?

Als budgethouder moet je eerst een overeenkomst afsluiten voor een persoonlijke assistent bij je mag starten. Veel budgethouders twijfelen tussen een interimkantoor of een sociaal secretariaat. Weet je niet goed wat de beste keuze is? We leggen de belangrijkste verschillen voor je uit.  

Zoektocht naar een assistent

Een sociaal secretariaat zoekt geen assistent voor jou. Je moet zelf een assistent zoeken

Een interimkantoor kan een assistent zoeken voor jou, maar je mag ook zelf een assistent voorstellen. Als het interimkantoor voor jou een assistent heeft gevonden, betaal je wel iets meer en ben je verplicht om die assistent een aantal weken of maanden in dienst te houden. Bespreek dit op voorhand met het interimkantoor.

Familie als assistent

Wil je een familielid aannemen? Bij een sociaal secretariaat kan dat enkel via een takenovereenkomst. Deze overeenkomst is aan minder wettelijke regels verbonden. Er is bijvoorbeeld geen wettelijk minimumloon. De loonafspraken gebeuren in onderling akkoord. Meer over de verschillen tussen een arbeidsovereenkomst en een takenovereenkomst.

Is het familielid ook de officiële budgethouder? Dan mag die niet werken via een sociaal secretariaat. Er zijn wel andere mogelijkheden om als budgethouder te werken. Interim is er één van.

Bij interim is er geen onderscheid tussen assistenten die familie zijn en assistenten die geen familie van je zijn. Werken via interim is ook meer geschikt voor minderjarige familieleden die als jobstudent willen werken.

Flexibiliteit

Ben je zeker van je assistent? En wil je je assistent voor een lange periode inschakelen? Dan lijkt een sociaal secretariaat een betere keuze.

Nog niet zeker of het klikt tussen jou en de assistent? Of zoek je een tijdelijke assistent? Dan lijkt werken via interim meer geschikt. Werken via interim is flexibeler. De assistent werkt met dag- of weekcontracten. Dat kan handig zijn als je eerst een ‘testperiode’ wil of als je een assistent voor een korte periode zoekt. Is je vaste assistent die werkt via een sociaal secretariaat bijvoorbeeld enkele maanden ziek? Neem dan contact op met een interimkantoor om die periode te overbruggen.

Werkgever zijn

Als je iemand aanneemt via een sociaal secretariaat word je zelf werkgever met alle plichten die daarbij horen. Je wordt ook verantwoordelijk voor de administratie. 

Als je een arbeidsovereenkomst opzegt, moet je bijvoorbeeld de wettelijke opzegtermijn naleven of een opzegvergoeding betalen. Je betaalt ook jaarlijks vakantiegeld aan je assistent. En je betaalt ook verplicht een eindejaarspremie voor alle assistenten die werken via een arbeidsovereenkomst. Je krijgt daarvoor extra VIA-middelen van het VAPH.

Opgelet! De verplichte eindejaarspremie en extra VIA-middelen zijn er enkel voor arbeidsovereenkomsten en niet voor takenovereenkomsten.

Als je een assistent via interim aanneemt, blijft het interimkantoor de werkgever en verantwoordelijk voor de administratie. Je moet enkel de facturen betalen. Het vakantiegeld wordt wekelijks met het loon verrekend. Je moet ook geen eindejaarspremie met je budget betalen. Het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten betaalt die uit. Je krijgt dan ook geen extra VIA-middelen van het VAPH.

Prijs voor de budgethouder

Het is meestal iets goedkoper om een assistent via een sociaal secretariaat te laten werken dan via interim.

Loon van je assistent

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat? Dan betaal je minstens het minimumloon binnen PC 319.01. Als je assistent werkt via interim, hou je je aan het Gewaarborgd Gemiddeld MinimumMaandinkomen. 

Vragen?

De advieslijn staat voor je klaar op het nummer 03 808 22 99. Mailen kan ook naar advies@onafhankelijkleven.be.

Of neem rechtstreeks contact op met een sociaal secretariaat of interimkantoor. Als lid van Onafhankelijk Leven krijg je een voordeeltarief bij het sociaal secretariaat Securex en bij het interimkantoor Agilitas. Vermeld dus zeker je lidmaatschap als je met een van onze partners in zee gaat.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord