Advieslijn 03 808 22 99

Ken jij het verschil tussen vervoers- en reiskosten?

Geschreven op wo 28 augustus, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Ken jij het verschil tussen vervoers- en reiskosten?

Vervoerskosten zijn kosten die je vrijwilliger maakt voor verplaatsingen tijdens het vrijwilligerswerk. Reiskosten zijn kosten die je vrijwilliger maakt om je op je eindbestemming op reis te brengen. En hoe bewijs je deze kosten aan het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH)?

Overeenkomst met een vrijwilligersorganisatie

Met je Persoonlijk Assistentie Budget (PAB) of Persoonsvolgend Budget (PVB) kan je iemand als vrijwilliger inschrijven bij een erkende vrijwilligersorganisatie. Je sluit een overeenkomst af met deze organisatie. Er zijn verschillende manieren om je vrijwilliger te vergoeden.


Forfaitaire kostenvergoeding en verplaatsingen.

Geef je jouw vrijwilliger een vast bedrag per dag? Dat is een forfaitaire kostenvergoeding. Dan kan je ook de vervoers-en reiskosten terugbetalen. Deze zijn standaard beperkt tot 2.000km per jaar. Maar voor vrijwilligers die jou regelmatig vervoeren is er geen maximum meer. Klik hier voor meer informatie 

Wat zijn vervoerskosten?

Dit zijn kosten voor verplaatsingen tijdens het vrijwilligerswerk. Bijvoorbeeld: je vrijwilliger gaat met jou naar de winkel.
Deze forfaitaire kostenvergoeding en de vervoerskosten betaal je met je directe kosten van je PAB of het te verantwoorden deel van je PVB. Deze kosten koppel je aan de overeenkomst met de vrijwilligersorganisatie.

Wat zijn reiskosten?

Dit zijn kosten voor de verplaatsing die je vrijwilliger doet om met jou op reis te gaan. Bijvoorbeeld: je vrijwilliger brengt jou naar een huisje aan de zee.
Deze reiskosten betaal je met je indirecte kosten van je PAB of betaal je met het vrij besteedbaar bedrag van je PVB.


Reële kostenvergoeding

Geef je jouw vrijwilliger geen vaste vergoeding, maar betaal je al zijn kosten terug?  Een reële kostenvergoeding dus. Ook dan betaal je enkel de vervoerskosten van je vrijwilliger met je directe kosten of het te verantwoorden deel van je PVB.
Andere reële kosten zoals reiskosten, hotelkosten, inkomstickets en horecatickets van je vrijwilliger betaal je met je indirecte kosten van je PAB of betaal je met het vrij besteedbaar bedrag van je PVB.

Factuur of kostennota gesplitst

De vrijwilligersorganisatie splitst de factuur of kostennota op in twee delen:
1. Kosten voor begeleiding en vervoerskosten: deze betaal je met je directe kosten (PAB) of het te verantwoorden deel van je PVB.
2. Andere reële kosten: deze betaal je met je indirecte kosten (PAB) of vrij besteedbaar bedrag (PVB). 

Vragen?

Bel of mail gerust naar onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord