Advieslijn 03 808 22 99

Kan mijn assistent zowel vrijwilliger als bijklusser zijn?

Geschreven op do 6 augustus, 2020 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Kan mijn assistent zowel vrijwilliger als bijklusser zijn?

Je kan een assistent op verschillende manieren vergoeden. Bijvoorbeeld via het vrijwilligersstatuut of via onbelast bijklussen. Mag je deze beide manieren combineren om je assistent te vergoeden?

Vrijwilligerswerk

Via vrijwilligerswerk kan een assistent maximaal 1.416,16 euro per jaar verdienen voor de ondersteuning die hij/zij geeft. Sommige assistenten hebben recht op een verhoogde vrijwilligersvergoeding.

Bijklussen

Via bijklussen via een deeleconomieplatform kan een assistent tot 6.390 euro per jaar verdienen. De kosten die jij betaalt aan het deeleconomieplatform voor verzekeringen, transactiekosten, werking, … zitten al in het bedrag inbegrepen.

Het bedrag dat ze in werkelijkheid krijgen, ligt een stukje lager omdat er ook belastingen worden betaald op deze inkomsten. Het deeleconomieplatform houdt 10,7 % belastingen in op de inkomsten en de kosten die het platform aanrekent aan de budgethouder.

Meer informatie over bijklussen via een deeleconomieplatform lees je hier.

Kan je een assistent inschrijven via beide systemen?

Ja, dat kan als je aan 2 belangrijke voorwaarden voldoet:

  • Het takenpakket als vrijwilliger en bijklusser moet verschillend zijn. Een assistent mag bijvoorbeeld als vrijwilliger vervoer bieden en als bijklusser helpen in het huishouden.
  • Een assistent mag niet tegelijkertijd vrijwilliger en bijklusser zijn. Daarom raden we aan dat de assistent eerst hulp biedt in het ene systeem tot het maximumbedrag is bereikt en pas daarna overstapt op het andere systeem.
    Deze regel geldt enkel voor de assistent zelf. Als budgethouder mag je tegelijk assistenten inschrijven via vrijwilligerswerk en via onbelast bijklussen

Als je je aan deze voorwaarden houdt, dan is het mogelijk dat een assistent als vrijwilliger en als bijklusser voor jou aan de slag gaat. De assistent kan tot het maximumbedrag gaan bij elk systeem. Hij/zij mag dus zowel 1.416,16 € vrijwilligersvergoeding ontvangen als 6390€ via bijklussen.

Nog vragen? Contacteer gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord