Advieslijn 03 808 22 99

Kan ik opleidingen van mijn assistent betalen met mijn budget?

Geschreven op wo 17 augustus, 2022 door Chris Van Acker in de categorie Assistentie

Kan ik opleidingen van mijn assistent betalen met mijn budget?

De grote vakantie zit er bijna op . Kinderen maken hun boekentassen en pennenzakken klaar voor de eerste schooldag. De ene al enthousiaster dan de andere. En wat met jouw assistent? Wil jouw assistent ook een nieuwe opleiding volgen? En mag je dat dan met jouw budget betalen? In sommige gevallen kan dat inderdaad. We leggen je uit hoe.

Welke assistenten mogen een opleiding volgen?

Je kan bepaalde opleidingen betalen met je persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgende budget (PVB) als de assistent die de opleiding volgt, ingeschreven is via een sociaal secretariaat. Voor alle andere assistenten, zoals bijvoorbeeld vrijwilligers en assistenten via deeleconomie, kan je de opleiding niet betalen met jouw PAB of PVB.

Welk opleidingen mogen betaald worden met het budget?

Belangrijk is dat het een opleiding is die de assistent in staat stelt om zijn of haar taken als persoonlijk assistent beter uit te voeren. De opleiding moet er dus voor zorgen dat de zorg en ondersteuning die de assistent verleent verbetert.

Wat wordt daarmee bedoeld? We geven enkele voorbeelden:

  • Een budgethouder met autisme laat zijn assistent een opleiding bij AutismeCentraal volgen zodat de assistent hem of haar beter ondersteuning kan bieden? Die opleiding mag betaald worden met het budget.
  • Een assistent volgt een taalopleiding en vraagt zijn budgethouder om de kost in te brengen in het budget? In dit geval kan de opleiding niet met het budget betaald worden, omdat deze opleiding de ondersteuning die de assistent geeft niet rechtstreeks verbetert.

Wil je graag dat je assistent een extra opleiding volgt? Of komt je assistent zelf met een voorstel? Ga dan eerst in gesprek met elkaar en ga na of de opleiding met het budget betaald mag worden. Niet zeker hierover? Vraag het gerust bij ons na.

Hoe verantwoord je de kost?

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) mag je de opleidingen van een assistent ingeschreven via een sociaal secretariaat betalen. Je geeft deze kost in als nieuwe cashkost onder overeenkomst met die assistent en de factuur bewaar je thuis. Het moet hier wel gaan over een kortdurende opleiding.

Bij het persoonsvolgende budget (PVB) mag je ook de opleidingen van de assistenten ingeschreven bij een sociaal secretariaat betalen met je budget. Je geeft deze kost in als nieuwe cashkost onder overeenkomst met die assistent en de factuur bewaar je thuis.

Wat doe ik als mijn assistent geen overeenkomst heeft via een sociaal secretariaat?

Voor alle assistenten die niet in dienst zijn via een sociaal secretariaat, kan je de opleidingskost niet via jouw PAB of PVB betalen. Je kan er natuurlijk altijd voor kiezen om deze kost te beschouwen als “indirecte kost” en jouw stuk Vrije Besteding hiervoor benutten.

meer info Vrije Besteding

Vragen?

Heb je nog vragen over je assistentie of over je budget? Neem dan contact op met de advieslijn. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord