Advieslijn 03 808 22 99

Kan ik als ouder assistent worden van mijn zoon of dochter?

Geschreven op ma 16 april, 2018 door Thomas Vercauteren in de categorie Assistentie

Kan ik als ouder assistent worden van mijn zoon of dochter?

Wanneer hun zoon of dochter eindelijk een PAB of PVB budget krijgt toegekend stellen veel ouders zich de vraag of ze zelf aan de slag kunnen als de persoonlijke assistent.

Voor- en nadelen van familie als assistent

Voor veel gezinnen is dit inderdaad de ideale oplossing. Het laat de ouders toe om hun kind de aandacht te geven die het nodig heeft zonder zich moeten zorgen te moeten maken om een inkomen. Daarnaast is het dan ook niet nodig om eerst nog een geschikte assistent te zoeken en die in te werken.

Dit wil niet zeggen dat dit altijd de beste oplossing is, een externe assistent kan het gezin helpen ontlasten, kan nieuwe mogelijkheden en inzichten brengen en maakt het vaak voor de budgethouder makkelijker om zijn of haar ‘gezag’ als werkgever te gebruiken.

Elk gezin zal voor zichzelf moeten uitmaken wat het best bij hen past. Uiteraard is een combinatie ook steeds mogelijk.

Hoe gaat dit in zijn werk?

We krijgen op onze advieslijn echter vaak de vraag of het wel mogelijk is dat één van de ouders begint te werken als persoonlijke assistent en wat daar dan de regels voor zijn. Daarom zetten we hier alles eens op een rijtje.

Zowel met een PAB als een PVB budget is het geen enkel probleem om als ouder te beginnen werken als persoonlijke assistent van je zoon of dochter. Dit is zelfs één van de meest voorkomende werkwijzen. Hetzelfde geldt voor andere familieleden.

Het enige verschil met een externe assistent is dat het niet mogelijk is om een arbeidsovereenkomst af te sluiten met iemand die ‘tot in de tweede graad verwant is of deel uitmaakt van het gezin’. Daarom wordt er gewerkt met een takenovereenkomst, waarin duidelijk wordt vermeld welke taken zullen worden uitgevoerd. Als je dit laat weten aan je sociaal secretariaat brengen zij dit in orde. Je kan ook steeds een voorbeeld van een takenovereenkomst opvragen bij onze advieslijn.

Waar moet je op letten met een PAB

Verder is het voor PAB budgethouders belangrijk om te weten dat je niet tegelijk budgetbeheerder als persoonlijke assistent kan zijn. Als één van de ouders dus aan de slag gaat als assistent neemt de andere de taak van budgetbeheerder op. Als het om één of andere reden noodzakelijk is dat dezelfde ouder zowel budgetbeheerder als assistent is kan daar een toestemming voor worden aangevraagd bij de vrederechter.

Voor verdere vragen kan je steeds terecht bij onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord