Advieslijn 03 808 22 99

Kunnen mensen met een handicap naar huis of terug naar de voorziening?

Geschreven op ma 6 april, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Corona

Kunnen mensen met een handicap naar huis of terug naar de voorziening?

De maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan werden verlengd tot en met 3 mei. Het Agentschap voor Personen met een Handicap paste hun maatregelen ook aan voor de gebruikers van voorzieningen.

Terug naar de voorziening?

Sinds de start van de maatregelen midden maart kunnen heel wat budgethouders geen beroep meer doen op hun vertrouwde voorziening. Dit wil zeggen dat een grote groep nu thuis zit en daar de nodige zorg en ondersteuning krijgt van mantelzorgers.
Het VAPH paste de richtlijnen aan voor de groep die nu thuis opgevangen wordt. Hier lees je nu: 

"Alle personen die normaal gezien in een voorziening verblijven, maar die in het kader van de coronacrisis thuis opgevangen konden worden, werden al eerder thuis opgevangen. Ze kunnen alleen opnieuw worden opgenomen in de voorziening als hun integriteit of die van hun context in het gedrang komt, op voorwaarde dat ze dan de volledige verdere duur van de maatregelen in de voorziening verblijven."

We horen en lezen van heel wat mantelzorgers dat de zorg enorm zwaar doorweegt. We vinden het daarom belangrijk om je op de hoogte te brengen van deze aangepaste richtlijn. Neem hiervoor contact op met de voorziening.

Naar huis komen?

Sinds de start van de maatregelen zijn er ook budgethouders in de voorziening gebleven, die normaal in het weekend of enkele dagen per week naar huis kwamen. Dit wil zeggen dat deze groep meer dan gewoonlijk in de voorziening verblijft, wat ook voor hen en de familie niet evident is.

Het VAPH paste ook voor deze groep de richtlijnen aan. Hier lees je nu:

" Als het netwerk de persoon vanaf een bepaald moment wel thuis zou kunnen opvangen, tot het einde  van de maatregelen, dan kan een eenmalige transfert naar huis gebeuren onder volgende voorwaarden:
• De voorziening en het gezin maken samen de inschatting dat opvang thuis mogelijk is, rekening houdend met het besmettingsrisico voor personen in de thuissituatie die tot de risicogroepen behoren.
• Het ophalen gebeurt buiten de gebouwen van de voorziening en volgens de regels van social distancing.
• Een heropname is alleen mogelijk in uitzonderlijke omstandigheden, namelijk als de integriteit van de persoon met een handicap in het gedrang komt. De persoon blijft dan tot het einde van de maatregelen in de voorziening."

Blijf je thuis of kom je naar huis? Wat is dan belangrijk om te weten?

 • De einddatum van de Corona-maatregelen ligt momenteel op 3 mei. Op de officiele website over Corona vind je de laatste informatie. Voor vragen over het coronavirus kan je bellen naar het gratis nummer 0800 14 689. Ook op de website van het VAPH vind je heel wat interessante informatie. 
   
 • Er zijn heel wat organisaties of diensten waar je terecht kan voor hulp: 

  ► Elke inwoner van Oost-Vlaanderen die zijn thuiszorg niet langer zelf kan organiseren, kan contact opnemen met twee bestaande zorgcentrales op het nummer van I-mens 078/15 25 35 (bij voorkeur aanmelden van leden van volgende ziekenfondsen: liberale, neutrale, onafhankelijke en socialistische mutualiteiten) en De Zorglijn 078/152 152 (een samenwerking van CM, Familiehulp, Familiezorg O.-Vl., Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen en Thuiszorgwinkels GOED). We ijveren momenteel voor gelijkaardige zorgcentrales voor de andere provincies. In afwachting hiervan kan je terecht bij de diensten voor gezinszorg

  ►Neem contact op met een interim-kantoor, de poetshulpen en assistenten blijven aan de slag via Agilitas.

  ►Registreer je op het vrijwilligersplatform van Helpper en Hoplr.  
   
 • Ook in deze uitzonderlijke tijden kan je terecht bij ons. Hier zijn wij mee bezig.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord