Advieslijn 03 808 22 99

Juist of fout: mijn zorgaanbieder kan nog geen prijzen geven

Geschreven op ma 11 september, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Nieuws

Juist of fout: mijn zorgaanbieder kan nog geen prijzen geven

Ze doen de ronde. Foute stellingen over het persoonsvolgend budget (PVB). Wij zetten de komende weken de belangrijkste voor jou op een rij. Is het zo dat mijn voorziening, dagbesteding of dienst me nog niet kan zeggen wat mijn ondersteuning kost?

Fout. Voorzieningen, nu noemen we ze vergunde zorgaanbieders, moeten kunnen aangeven hoeveel personeel ze nodig hebben om aan jouw vraag te voldoen. En hoeveel dat dan kost. Ze moeten transparant communiceren over welke prijzen ze waarvoor kunnen en zullen aanrekenen (bijvoorbeeld via de website).

Maar omdat de Persoonsvolgende Financiering (PVF) een nieuw systeem is, zijn niet alle vergunde zorgaanbieders even goed voorbereid. Ze hebben niet allemaal een duidelijk prijzenbeleid. In principe wordt de vroegere kostprijs nu vertaald in jouw budget en onderhandel jij over de ondersteuning die jij wil. De Vlaamse regering heeft ervoor gekozen om de vergunde zorgaanbieders daarin hun autonomie te geven. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) legt dus geen prijzen op. Wel moeten vergunde zorgaanbieders functioneren als vzw’s of verenigingen met sociale doelstellingen en dus niet gericht zijn op winst. Verder moeten ze de richtlijnen van het kwaliteitshandboek volgen. Plotse, onverklaarbare en onredelijke prijsverhogingen kunnen dus niet en worden, als het zo is, best gemeld aan het VAPH.

Voor zorggebruikers die al gebruik maakten van de ondersteuning door de vergunde zorgaanbieder, is de ondersteuning die in 2016 geboden wordt de basis die moet verdergezet worden.
Voor nieuwe instromers is het ondersteuningsplan het vertrekpunt, op basis waarvan de vergunde zorgaanbieder kan aangeven hoeveel en welk personeel nodig is om het gevraagde te bieden.

Heb je vragen over dit artikel? Bel de Advieslijn.
Wil je je contract met je zorgaanbieder heronderhandelen? Bekijk dan zeker bij de downloads hieronder een modelcontract. Een coach van Onafhankelijk Leven vzw helpt je graag bij de onderhandeling met je voorziening.

Downloads

Model van individuele dienstverleningsovereenkomst tussen budgethouder en vergunde zorgaanbieder

Dit is een model van een individuele dienstverleningsovereenkomst tussen budgethouder en vergunde zorgaanbieder, gemaakt door Onafhankelijk Leven vzw.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord