Advieslijn 03 808 22 99

Juist of fout: ik mag mijn vrij besteedbaar bedrag niet opnemen

Geschreven op ma 7 augustus, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Assistentie

Juist of fout: ik mag mijn vrij besteedbaar bedrag niet opnemen

Ze doen de ronde. Foute stellingen over het persoonsvolgend budget (PVB). Wij zetten de komende weken de tien belangrijkste voor jou op een rij. Deze week: als ik in een voorziening zit, mag ik mijn vrij besteedbaar bedrag niet opnemen.

Gedeeltelijk juist. Het mag zeker maar het kan niet altijd. Jouw persoonsvolgend budget is berekend op basis van de ondersteuning die je kreeg in voorgaande jaren. Wil je die ondersteuning integraal behouden en verder zetten, dan heb je binnen jouw persoonsvolgend budget geen middelen beschikbaar om een vrij besteedbaar deel op te vragen.

Wil je toch een deel van de middelen ‘vrij te besteden’, dan kan dat als je minstens een deel van je huidige ondersteuning op een andere manier organiseert. En dus je persoonsvolgend budget op een andere manier inzet.

Als je jouw vrij besteedbaar bedrag wil opnemen, dan moet er daarvoor financiële ruimte zijn in jouw persoonsvolgend budget. Je kan die financiële ruimte creëren door de contracten (vouchers) met uw zorgaanbieder te heronderhandelen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je dan geen garantie meer hebt op de verderzetting van jouw ondersteuning zoals voorheen. De garantie op verderzetting van je ondersteuning vervalt op het moment dat je jouw besteding wijzigt.

Vragen over jouw vrij besteedbaar bedrag of over je contract? Bel de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord