Advieslijn 03 808 22 99

Juist of fout: De keuze voor minder PVB via voucher maakt de opmaak van een overeenkomst in cash (meteen) verplicht

Geschreven op vr 10 november, 2017 door Brandberries in de categorie Assistentie

Juist of fout: De keuze voor minder PVB via voucher maakt de opmaak van een overeenkomst in cash (meteen) verplicht

Ze doen de ronde: foute stellingen over het persoonsvolgend budget (PVB).
Vandaag: Maakt de keuze voor minder PVB via voucher de opmaak van een overeenkomst in cash verplicht (en wel onmiddellijk)? In onderstaand artikel lees je waarom dit zeker niet zo is en deze stelling dus fout.

Begin vorige maand informeerden we jullie over de misvatting dat een vermindering van de ondersteuning door een vergunde zorgaanbieder het huidige budget verandert in een basisondersteuningsbudget.
In het verlengde van deze vaststelling, staan we vandaag stil bij de vraag of een vermindering van het gebruik van het PVB in voucher, de opmaak van een overeenkomst in cash verplicht maakt.

Fout

Net zoals het toegekende PVB niet zomaar kan veranderen in een BOB, is het niet verplicht meteen een overeenkomst in cash op te maken bij een vermindering van de besteding van het PVB in voucher. Als het aantal punten in een voucher veranderd wordt, zal dit enkel een impact hebben op de ondersteuning die zal kunnen geboden worden binnen deze overeenkomst. Je bent vrij de ondersteuning te (her)organiseren met het budget dat vrijkomt.

Jaarbudget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is een gepersonaliseerd bedrag per jaar. Het is een budget dat je jaarlijks toegewezen krijgt om jouw ondersteuning, zorg en assistentie te betalen.
Wat je niet gebruikt kan daarbij niet overgedragen worden naar een volgend kalenderjaar, maar het zal niet in mindering gebracht worden van je budget in het volgend kalenderjaar.

Hoeveel

Het persoonsvolgend budget bestaat uit 12 budgetcategorieën. Die worden uitgedrukt in euro’s (variërend van 10.000 tot 85.000 euro) of personeelspunten. Hoe hoog iemand zijn budget is, is afhankelijk van zijn nood aan ondersteuning en van de vraag die hij stelde aan het VAPH. Hoeveel je krijgt, hangt dus af van de noden en vragen.

Cash of voucher

In juni gingen we dieper in op de mogelijkheid om bij de besteding van het PVB te kiezen tussen cash of voucher of een combinatie van beide in het artikel Cash of voucher: hoe wil jij betalen. In dit artikel kon je al lezen dat je ten allen tijde kan overstappen van cash naar voucher of omgekeerd. Het wijzigen van de overeenkomst volstaat daarvoor.

Wil je echter je ondersteuning wijzigingen door de overeenkomst met een bepaalde zorgaanbieder via voucher te verminderen of stop te zetten, dan is het dus niet nodig meteen een nieuwe overeenkomst, al dan niet in cash, te tekenen (bij een andere zorgaanbieder). Het vaph moet wel onmiddellijk op de hoogte gebracht worden van de wijziging/stopzetting van de overeenkomst.

Downloads

Algemene infofiche rond gebruik PVB en Onafhankelijk Leven

In deze infofiche lees je een overzicht van wat PVB is, wat je ermee kan doen en wat niet, welke soorten contracten er mogelijk zijn en hoe wij als bijstandsorganisatie jou daarbij kunnen helpen.

Download

Model van individuele dienstverleningsovereenkomst tussen budgethouder en vergunde zorgaanbieder

Dit is een model van een individuele dienstverleningsovereenkomst tussen budgethouder en vergunde zorgaanbieder, gemaakt door Onafhankelijk Leven vzw.

Download

PVB bestedingsregels

Het VAPH stelt deze bestedingsregels ter beschikking voor alle PVB-budgethouders. Hierin kan je lezen waarvoor het PVB gebruikt mag worden, hoe en waar je ondersteuning kan vinden, wat er in overeenkomsten moet staan en hoe je kan bewijzen wat je met budget hebt gedaan.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord