Advieslijn 03 808 22 99

Juist of fout? Daalt mijn budget volgend jaar, als ik het dit jaar niet op gebruik?

Geschreven op do 19 december, 2019 door Shannona Sambaer in de categorie Advieslijn

Juist of fout? Daalt mijn budget volgend jaar, als ik het dit jaar niet op gebruik?

Fout. Wanneer je dit jaar je budget niet opgebruikt, start je volgend jaar opnieuw met hetzelfde budget. Je budget wordt niet automatisch verminderd. Je hoeft dus niet meteen zorgen te maken als je door omstandigheden overschot hebt op het einde van het jaar.

Het is een verhaal dat we wel eens vaker horen aan de advieslijn: een van de assistenten valt doorheen het jaar uit (ziekte, zwangerschap, etc.) en er wordt niet onmiddellijk vervanging gevonden. Op korte termijn moet de budgethouder op zoek naar een oplossing om de nodige ondersteuning te krijgen. En op lange termijn blijkt op het einde van het jaar plots dat er nog veel budget over is.

De schrik zit erin dat als je dit jaar je budget niet opgebruikt, je volgend jaar sowieso minder krijgt. Maar dat is niet het geval. Het budget dat je niet gebruikt voor dit jaar, ben je kwijt. Maar volgend jaar krijg je opnieuw jouw totale jaarbudget beschikbaar.

Wat als je budget over hebt?

Wanneer het Vlaams agentschap voor personen met een handicap (VAPH) onderbesteding opmerkt, gaan zij eerst navragen waarom er onderbesteding is. Vind je bijvoorbeeld niet de juiste ondersteuning of lukt het niet om kostenstaten in te dienen? Dan stuurt het VAPH je hiervoor een brief.

Zit je in zo’n situatie, dan kan je antwoorden aan het VAPH waarom je momenteel minder budget besteed hebt of waar het misloopt in je budgetbesteding. Het VAPH bekijkt dan op welke manier je het best verder geholpen wordt.

Enkel als ze geen reactie krijgen, stuurt het VAPH na 30 dagen een herinneringsbrief. Geef je daar geen reactie op, dan kan het VAPH beslissen dat je je verplicht moeten laten bijstaan door een bijstandsorganisatie. Gedurende minstens 4 sessies begeleidt de bijstandsorganisatie je dan in de besteding en administratie van je budget.

Enkel wanneer je niet ingaat op de brieven en de verplichte bijstand, kan het VAPH beslissen om je budget in te trekken. Maar normaal gezien hoeft het niet zover te komen.

Twijfels of vragen over je budgetbesteding? Of wil je graag dat een coach bij je langskomt om je hierbij te helpen? Neem gerust contact op met de advieslijn.

Opgelet: deze stelling gaat niet over de wijzigingen door correctiefase 2. Lees hier meer over de aanpassingen door correctiefase 2.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord