Advieslijn 03 808 22 99

Je vrijwilliger een onbeperkte kilometervergoeding geven?

Geschreven op wo 21 september, 2022 door Bas Pelle in de categorie Assistentie

Je vrijwilliger een onbeperkte kilometervergoeding geven?

Veel budgethouders maken gebruik van vrijwilligers om allerlei taken te laten doen. Vervoert je vrijwilliger je regelmatig met de eigen wagen? Dan kan je je vrijwilliger zowel een onbeperkte kilometervergoeding als een forfaitaire kostenvergoeding geven.

Welke vergoedingen kan ik mijn vrijwilliger geven?

Vrijwilligerswerk is eigenlijk onbetaald. Voor vrijwilligerswerk krijgt de vrijwilliger dus geen loon. Maar je vrijwilligers maken vaak wel kosten tijdens het vrijwilligerswerk. Wil je je vrijwilliger daarvoor vergoeden? Dat kan als volgt:

  • Je mag je vrijwilliger in 2023 een forfaitaire kostenvergoeding geven van maximaal 40,67 euro per dag en 1626,77 euro per jaar.
  • Voor verplaatsingen met zijn/haar eigen auto kan je je vrijwilliger een kilometervergoeding geven van maximum 0,417 euro per kilometer (bedrag tot 30/6/2023).

De forfaitaire kostenvergoeding en de kilometervergoeding kan je combineren. Als je die combineert kan je vrijwilliger normaal gezien 2.000 km per jaar vergoed krijgen. Maar sommige vrijwilligers mogen een forfaitaire kostenvergoeding én een onbeperkte kilometervergoeding krijgen.

Onder welke voorwaarden kan ik onbeperkt kilometers vergoeden?

Vervoert je vrijwilliger je regelmatig met de eigen wagen? Bijvoorbeeld het dagelijks vervoer naar een MFC, meermaals per week naar een hobby zoals sporttraining of wekelijks lange trips naar het ziekenhuis? Dan mag je voor deze vrijwilliger onbeperkt kilometers vergoeden bovenop de forfaitaire kostenvergoeding. Neem in dat geval “vervoer” op in de taakomschrijving van de vrijwilliger. Als dit niet in de taakomschrijving vermeld wordt, mag de vrijwilliger dus maar 2.000 km per jaar vergoed krijgen.

Hoe kan ik mijn vrijwilligers een vergoeding geven en dat betalen met mijn budget?

Een vrijwilliger kan alleen een kostenvergoeding ontvangen via een vrijwilligersorganisatie. Wil je de kostenvergoeding betalen met het PAB of PVB? Dan moet je een overeenkomst afsluiten met een vrijwilligersorganisatie. Zij schrijven jou als budgethouder en de vrijwilliger in. Je kan de factuur van de vrijwilligersorganisatie dan indienen op de overeenkomst met die organisatie. Je kan daarvoor terecht bij:

De vrijwilligersorganisaties zijn niet verplicht om je vrijwilliger een onbeperkte kilometervergoeding te geven. Wil je je vrijwilligers een onbeperkte kilometervergoeding geven? Informeer dan bij bovenstaande vrijwilligersorganisaties naar de mogelijkheden.

Nog vragen?

Neem dan zeker contact op met de Advieslijn. Je kan ons bereiken via 03 808 22 99 of via advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord