Advieslijn 03 808 22 99

Je loopt beter niet tegen de lamp

Geschreven op di 3 juli, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Je loopt beter niet tegen de lamp

Weet jij wat mag en niet mag met je PVB? Weet je goed hoe je je kosten verantwoordt aan het VAPH? Zo ja, dan heb je weinig kans om tegen de lamp te lopen. Maar wat als dat wel gebeurt?

Bijstand werkt

Niet iedereen vindt zelf de weg in het nieuwe PVF systeem. Als bijstandsorganisatie ondersteunen we dagelijks budgethouders bij het besteden en verantwoorden van je budget. We houden dan samen goed in de gaten welke je informatie je mist of waar het eventueel misloopt.

VAPH kijkt mee

Het VAPH kijkt natuurlijk ook mee. Bijvoorbeeld of je wel tijdig start met de besteding van je budget. Of dat je met je budget dingen betaalt die je niet mag betalen met je budget, zoals hulpmiddelen bijvoorbeeld.

VAPH grijpt in

Tot voor kort kon het VAPH niet echt ingrijpen. Maar dat is nu anders. Het VAPH kan zelf of via de Zorginspectie vaststellen dat er iets misgaat. Maar mensen rond jou kunnen ook een klacht indienen of melding maken van één of ander probleem.

Het VAPH neemt dan maatregelen als dat nodig is. Zoals je doorverwijzen naar een bijstandsorganisatie bijvoorbeeld. Of je aanbevelen om een bewindvoerder aan te stellen. Stel dat het VAPH onregelmatigheden blijft vaststellen, dan riskeer je dat je je cashbudget in een voucher moet omzetten. Het VAPH kan zelfs in uitzonderlijke situaties je budget tijdelijk of definitief stopzetten. Hou er rekening mee dat het VAPH  ook geld kan terug vragen.

Laat het zover niet komen

Maar het VAPH zal dit niet in alle stilte doen, zonder jou te informeren. Indien er iets misloopt , dan krijg je hierover bij elke stap een brief van het VAPH. Het VAPH geeft jou altijd eerst zelf de kans om  dingen recht te zetten. Je goed informeren blijft belangrijk. Wij staan klaar om je daarbij te helpen.Dan hoeft het allemaal zover niet te komen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord