Advieslijn 03 808 22 99

Je kind wordt 18? Stap vlot over van PAB naar PVB

Geschreven op do 1 augustus, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Je kind wordt 18? Stap vlot over van PAB naar PVB

De 18de verjaardag van zoon- of dochter is in zicht? Dan zit je waarschijnlijk met een boel vragen over de stap van minder- naar meerderjarigheid en alles wat erbij komt kijken. Geen nood. Wij helpen je graag verder.

Een kind dat volwassen wordt, voor veel ouders is het even slikken. Vooral als je dan ook nog heel wat moet regelen. De stap van persoonlijk assistentiebudget (PAB) naar persoonsvolgend budget (PVB) is niet simpel. Je stelt je verschillende vragen:

 • Bij wie kan ik terecht?
 • Wat verandert er precies?
 • Moet ik een PVB aanvragen?
 • Hoe zet ik mijn ondersteuning verder?
 • ...

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan komt een beetje hulp van pas. 

Wat is een PVB?

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil dat de ondersteuning die je kind krijgt als minderjarige, verder wordt gezet na zijn of haar 18de. Dat heet zorgcontinuïteit. Met een PVB is die verderzetting mogelijk. Het is ongeveer hetzelfde als een PAB, maar dan voor volwassenen.

Een PVB is dus een vorm van zorgcontinuïteit voor jongeren die (bijna) meerderjarig zijn. Je krijgt wel pas een PVB als je de volledige aanvraagprocedure doorlopen hebt.

Moet ik een PVB aanvragen?

Ja. Als je een PAB krijgt, moet je voor de 22ste verjaardag van je zoon of dochter de aanvraagprocedure voor een PVB doorlopen hebben. Start dus op tijd met je aanvraag.

 • Je kan al vanaf de 17de verjaardag van je kind een aanvraag indienen.
 • Een procedure duurt enkele maanden tot een jaar.
 • Hoe vraag je een PVB aan? Dat vind je hier

Hoe hoog wordt mijn PVB?

Als je de hele aanvraagprocedure hebt doorlopen, stap je over van PAB naar PVB. Je PVB-budget kan niet hoger zijn dan het bedrag dat je kreeg voor je PAB. Het geld dat je nu krijgt wordt wel uitgedrukt in zorggebonden punten, niet in euro’s. Daardoor kan het budget lager lijken dan bij je PAB. Je krijgt ook extra geld voor beheerskosten als je gebruik maakt van niet-vergunde zorgaanbieders.

Heb je de volledige procedure doorlopen …

 • en heb je recht op een lager PVB dan je PAB? Dan krijg je onmiddellijk je budget.
 • en heb je toch recht op een hoger PVB- dan PAB-budget? Dan krijg je dat extra geld niet onmiddellijk. Je komt op de wachtlijst terecht.

Ik krijg een PVB, moet mijn kind stoppen met school?

Nee. Als je een PVB krijgt, mag je kind nog steeds naar het buitengewoon onderwijs. Tot zijn/haar 21ste mag hij/zij les blijven volgen, de klassenraad kan dat nog verlengen.

Wat als ik geen PAB heb?

Als je kind als minderjarige geen PAB kreeg, dan krijg je geen PVB via het systeem van zorgconinuïteit. Je kan wel een PVB aanvragen. Als je (voorlopig) zonder budget zit, kan je bij verschillende diensten en ondersteuningsvormen terecht voor hulp.  

Vragen?

Waarschijnlijk zijn nog niet al je vragen beantwoordt. Om je beter te helpen in jouw persoonlijke situatie, sturen we een van onze coaches bij je langs. De coach neemt uitgebreid de tijd om je alles uit te leggen, je vragen te beantwoorden en een oplossing te zoeken voor je problemen.

Bel of mail onze advieslijn voor een afspraak.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord