Advieslijn 03 808 22 99

Je kind wordt 18? Stap vlot over van MFC naar PVB

Geschreven op do 1 augustus, 2019 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Je kind wordt 18? Stap vlot over van MFC naar PVB

De 18de verjaardag van zoon- of dochter is in zicht? Dan zit je waarschijnlijk met een boel vragen over de stap van minder- naar meerderjarigheid en alles wat erbij komt kijken. Geen nood. Wij helpen je graag verder.

Een kind dat volwassen wordt, voor veel ouders is het even slikken. Vooral als je dan ook nog heel wat moet regelen. De stap van multifunctioneel centrum (MFC) naar persoonsvolgend budget (PVB) is niet simpel. Je stelt je verschillende vragen:

  • Bij wie kan ik terecht?
  • Wat verandert er precies?
  • Moet ik een PVB aanvragen?
  • Hoe zet ik mijn ondersteuning verder?
  • ...

Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Dan komt een beetje hulp van pas. 

Wat is een PVB?

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil dat de ondersteuning die je kind krijgt als minderjarige, verder wordt gezet na zijn of haar 18de. Dat heet zorgcontinuïteit. Met een PVB is die verderzetting mogelijk. 

Een PVB is dus een vorm van zorgcontinuïteit voor jongeren die (bijna) meerderjarig zijn. Je krijgt wel pas een PVB als je de volledige aanvraagprocedure doorlopen hebt.

Is je kind geboren in 1997 of 1998? Dan heb je dit jaar recht op een PVB. Vanaf 2020 is het de beurt aan alle jongeren geboren in 1999 of later.

Let op: het is belangrijk dat het MFC je kind niet ontslaat. Dan verlies je het recht op een PVB.

Moet ik een PVB aanvragen?

Ja. Als je een MFC gebruikt, moet je voor de 22ste verjaardag van je zoon of dochter de aanvraagprocedure voor een PVB doorlopen hebben. Start dus op tijd met je aanvraag.

  • Je kan al vanaf de 17de verjaardag van je kind een aanvraag indienen.
  • Een procedure duurt enkele maanden tot een jaar.
  • Hoe vraag je een PVB aan? Dat vind je hier

Hoe hoog wordt mijn PVB?

Als je de hele aanvraagprocedure doorlopen hebt, stap je over van MFC naar PVB. Je PVB-budget is hetzelfde bedrag dat je MFC kreeg voor de ondersteuning van je kind. Als je recht hebt op een hoger budget, kom je voor dat extra geld op een wachtlijst terecht.

Je komt op die wachtlijst niet per se in de eerste prioriteitengroep terecht. Het kan dat je in de tweede of derde groep gedeeld wordt. Dat is afhankelijk van de ondersteuningsnood van je kind, dus de mate waarin hij of zij assistentie nodig heeft.

Ik krijg een PVB, moet ik vertrekken uit het MFC?

Nee. Als je een PVB krijgt, mag je kind tot zijn of haar 21ste in het MFC blijven. Dat kan uitzonderlijk verlengd worden tot 25 jaar. Je kan ook een PVB-regeling sluiten met het MFC, dan betaal je het centrum met je PVB-budget.

Mijn kind is niet ingeschreven in een MFC, wat nu?

Als je kind niet ingeschreven is in een MFC, dan krijg je geen PVB via het systeem van zorgconinuïteit. Je kan wel een PVB aanvragen.  Als je (voorlopig) zonder budget zit, kan je bij verschillende diensten en ondersteuningsvormen terecht voor hulp

Vragen?

Waarschijnlijk zijn nog niet al je vragen beantwoord. Om je beter te helpen in jouw persoonlijke situatie, sturen we een van onze coaches bij je langs. De coach neemt uitgebreid de tijd om je alles uit te leggen, je vragen te beantwoorden en een oplossing te zoeken voor je problemen.

Bel of mail onze advieslijn voor een afspraak. 
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst