Advieslijn 03 808 22 99

Janosch (14) wacht al bijna tien jaar, dat kan toch niet?

Geschreven op di 29 januari, 2019 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

Janosch (14) wacht al bijna tien jaar, dat kan toch niet?

300 budgetten zullen worden toegewezen in 2019: dat is een serieuze stijging tegenover de voorbije jaren, maar nog steeds een druppel op een hete plaat. Meer dan 1.500 gezinnen wachten nog altijd, velen daarvan al jaren.

En Janosch is geen uitzondering. Sommige jaren worden er maar een twintigtal PAB’s toegewezen. Dat is een budget dat kinderen met een handicap van de overheid krijgen om hun ondersteuning te betalen. Vorig jaar waren het 250 kinderen en jongeren die zo'n budget kregen. En voor 2019 staan er 300 op de planning. Die stijging is goed, maar verwaarloosbaar als je weet dat meer dan 1.500 gezinnen nog wachten.

Voor de familie van Janosch is de maat vol: zij schreven een open brief naar minister Vandeurzen. De brief werd opgepikt door de media en bijna 7.000 keer gedeeld op sociale media.

Die trage toekenningen, dat lange wachten,… Dat is toch niet menselijk? Daarom streeft Onafhankelijk Leven naar een afdwingbaar recht op ondersteuning. Te veel mensen wachten al veel te lang. Janosch en alle andere kinderen en volwassenen met een beperking hebben recht op ondersteuning.

Sta jij ook op de wachtlijst?

Laat dan je stem horen en sluit je aan bij de gesloten Facebookgroep 'de Wakkere Wachters'. Want samen staan we sterker.

Lees de brief van de familie van Janosch hieronder:

 

Geachte Heer Vandeurzen,

Mag ik u langs deze weg vriendelijk, doch met aandrang, wijzen op een kleine fout. Een fout, hetzij in een brief, ons zopas toegestuurd vanuit de dienst Jongerenwelzijn, hetzij een fout op uw website.

We beginnen met de brief die we ontvingen en waarin we met grote vreugde konden lezen dat  de criteria om een PAB te ontvangen zijn uitgebreid en dat je vanaf 2019 dus ook PAB kan ontvangen als je al lang op de wachtlijst staat. Jochei! Dat was mijn eerste reactie want mijn zoon prijkt ruim 9 jaar op deze vermaledijde wachtlijst.  Helaas sloeg deze vreugde snel om in stomme verbazing toen ik in de volgende regel kon vernemen dat mijn zoon toch alweer uit de boot valt. Blijkbaar is 9 jaar niet lang. Ik geef toe,’lang’ is een relatief begrip: anderhalf uur wachten aan de operatiekamer wanneer je kind wordt geopereerd lijkt eindeloos veel langer dan het anderhalf uur durend concert van Kapitein Winokio waar Janosch zo van geniet. Tijd om uit te vissen hoe lang de ‘lang’ uit de brief dan wel nog zou kunnen duren.

Dat antwoord vond ik al snel terug op uw website: www.jovandeurzen.be. Ik citeer even het betreffende fragment: “Het persoonlijk assistentiebudget wordt zo toegankelijk voor 3 groepen: de meest acute situaties, de kinderen en jongeren die in een MFC verblijven met een vraag naar PAB en de kinderen en jongeren die langer dan 2 jaar wachten.”
Volgens u, onze bevoegde minister, is ‘lang’ is dus langer dan 2 jaar. Vermits 9 jaar, volgens mijn bescheiden mening deze termijn 4,5 keer overschrijdt kan ik niet anders dan vaststellen dat er ergens een fout is gebeurd: hetzij op uw website in uw definitie van ‘lang’, hetzij door de dienst Jongerenwelzijn die de data op het dossier van mijn zoon verkeerd geïnterpreteerd heeft.

Ik reken er dan ook op dat deze fout zo snel mogelijk wordt rechtgezet. Hopend u op een positieve manier van dienst te zijn geweest wacht ik geduldig op een al even positief antwoord van uwentwege.

Met vriendelijke groet,

Gert Dupont

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord