Advieslijn 03 808 22 99

Interview met beleidsmedewerker Marianne

Geschreven op ma 15 juni, 2015 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Interview met beleidsmedewerker Marianne

Marianne werkt bijna 4 jaar als beleidsmedewerker bij Onafhankelijk Leven vzw.
Lizy Scheltjens interviewde Marianne over wat een beleidsmedewerker precies doet. Lees het interview en kom bijvoorbeeld ook Marianne haar hobby's te weten.

Marianne, je hebt als opleiding orthopedagogie gestudeerd wat heeft voor jou de doorslag gegeven om bij vzw onafhankelijk leven te komen werken en niet als opvoedster in een voorziening?

Tijdens mijn opleiding orthopedagogie deed ik stage in een voorziening voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.
Ik voelde mij daar vaak gefrustreerd en boos door de gang van zaken. Voor belangrijke beslissingen (ondanks dat dit niet evident was) werd niet eens gezocht naar een manier om de bewoners te betrekken. De leidinggevenden zag je niet vaak. Er was een grote kloof tussen de leidinggevenden en de opvoeders van de voorziening. Alles gebeurde heel sterk volgens strikte patronen: vroeg opstaan, om 10u koffie, naar de wc gaan na de maaltijd, in de namiddag nog eens koffie. Er was heel weinig enthousiasme om na te denken over op maat werken of mensen stimuleren tot zelf beslissingen maken of tenminste te luisteren naar wat ze wilden. Ik wist heel goed dat ik daar niet zou willen wonen, moest er mij ooit iets overkomen.
Een tekstje aan de muur over inclusie betekent allesbehalve dat je inclusief werkt. Elke woensdag van 10 tot 11 naar de plaatselijke markt gaan is geen inclusie.

Ik voelde aan dat ik daar heel weinig kon veranderen. Ik had niet het gevoel dat de directie de opvoeders serieus nam of dat je je mening kon geven zonder daar gevolgen van te ondervinden.
Daarom ben ik bestuurskunde gaan studeren. Om bij te leren over hoe ik daar op een ander niveau iets aan zou kunnen veranderen. Toen na mijn studies bestuurskunde de vacature voor beleidsmedewerker bij Onafhankelijk Leven vzw tegen kwam, paste dat perfect in het plaatje van wat ik graag wou doen en leek mij dat een manier om in te gaan tegen wat ik tijdens mijn stage mee maakte.

Help mij even te herinneren wanneer je bent begonnen, en voor welke job.

Ik startte bij Onafhankelijk Leven in augustus 2011 als beleidsmedewerker.

Door de jaren heen is je job veranderd, kun je ons even een kort overzicht geven?

Mijn job zelf is niet veranderd, ik ben nog steeds beleidsmedewerker, maar mijn focus en taken zijn doorheen de jaren wel wat gewijzigd. Oorspronkelijk was ik vooral met het PAB bezig, maar later werd vooral de persoonsvolgende financiering mijn hoofdfocus. En ook al ben ik aangenomen als beleidsmedewerker, als lid van het team beweging doe ik ook nog heel wat andere dingen zoals het uitwerken van campagnes, meewerken aan acties, … . Ook dat deeltje was bij de start minder aanwezig dan nu.

 

Vandaag de dag ben je beleidsmedewerkster bij OL, mensen zijn er zich niet van bewust dat wij ook op beleidsvlak actief zijn. Wat houd dit in nu juist in?

Met het PAB (en in de toekomst ook PVF) mag je bepaalde dingen wel en niet. Dat komt door allemaal regeltjes, wetten en richtlijnen die de minister en het VAPH bepalen. Die regels zijn niet altijd even logisch of ze beperken ook soms mensen. Als beleidsmedewerker is het mijn taak om al die regeltjes te proberen beïnvloeden waar het kan. Dat doen we door gesprekken met de mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks deze beslissingen maken.
Horen wij dat een grote groep mensen een probleem heeft met een bepaalde regel dan gaan we op zoek naar een oplossing en proberen we ervoor te zorgen dat die oplossing wordt ingevoerd. We verzamelen informatie over het probleem, nemen deel aan vergaderingen waar dit besproken wordt, … .

Een klein voorbeeldje: Niet zo lang geleden werd je PAB opgeschort wanneer je als budgethouder langer dan drie maanden werd opgenomen in het ziekenhuis. Die regeling bracht geregeld budgethouders in problemen. Daarom hebben we dit aangekaart bij het VAPH en gezocht naar een oplossing. Ondertussen, veel nota’s en vergaderingen later, zijn de richtlijnen aangepast en geldt deze regel niet meer. 

Soms zijn er ook meer individuele dingen en is het dus niet nodig om heel de richtlijnen aan te passen. In dat geval proberen de fantastische madammen van de advieslijn mensen te helpen en op zoek te gaan naar oplossingen.

 

Natuurlijk is het uiteindelijk de overheid (het VAPH, de minister, …) die beslist wat er gebeurt. Wij proberen om dingen aan te kaarten, maar we hebben niet de eindverantwoordelijkheid. En dat is soms frustrerend.

Wanneer ga je met een tevreden gevoel naar huis?

Niet vaak want ik ben nogal een perfectionist :-)
Ik ga met een tevreden gevoel naar huis wanneer ik merk dat mijn werk ertoe doet en iets verandert. Dat het mensen helpt. Als alle contacten en gesprekken die we hebben en alle vergaderingen waar we naartoe gaan, ervoor zorgen dat mensen die gebruik maken van een PAB (of in de toekomst een PVB) het gemakkelijker hebben. Dat ze de positieve gevolgen ondervinden van kleine of grote dingen die aangepast zijn en die het hen gemakkelijker maken.

Wat vind je het leukste aan je job?

Het leukste aan mijn job vind ik dat er veel afwisseling is. Vaak lees ik veel beleidsteksten, richtlijnen, wetten, …  die ik beoordeel (zorgen ze ervoor dat mensen zo onafhankelijk mogelijk kunnen leven?). En ik schrijf er een standpuntnota over waarmee we aan de slag gaan. Maar het gebeurt ook dat ik mee werk aan campagnes en acties en nadenk over alles wat we moeten regelen daarvoor. Die afwisseling maakt mijn job leuk.

Natuurlijk ook de leuke en enthousiaste collega’s en vrijwilligers. Ik leer veel nieuwe mensen kennen waarvan ik altijd bij leer en daar ben ik heel dankbaar om. 

En niet te vergeten, de reden waarom ik ervoor gesolliciteerd heb. Dat ik de kans krijg om mee te werken aan het beleid en dingen te veranderen. Ook al gaat het soms traag of kan je niet alles beslissen, als het wel werkt, geeft dat veel voldoening.

Wat zijn je hobby's?

Ik heb heel mijn leven geturnd. Eerst toestelturnen en daarvoor vooral acrobatische gymnastiek en demo oefeningen. En daarom geef ik ook vandaag nog steeds turnles. Omdat het acrobatische gymnastiek is, gaat het over een gemengde leeftijdsgroep. De jongste is 6 jaar terwijl de oudste 25 is. We maken ook een groepsoefening (demo nummer) voor het turnfeest van onze eigen club en om aan wedstrijden deel te nemen. Voor de geïnteresseerden: https://www.youtube.com/watch?v=X6uRBK4dRJM
Ik ben ook regiocoördinator voor de Vlaamse Gymnastiekfederatie. Dus ik mijn vrije tijd volg ik ook clubs in mijn regio op en organiseer ik activiteiten voor hen.
Naast turnen doe ik ook graag andere sporten zoals lopen en badminton.
En ook mijn vrienden en familie vind ik enorm belangrijk, dus in mijn vrije tijd vind je mij ook vaak bij hen.

Ik heb gehoord dat je verslaafd bent aan series kijken, welke serie kan je ons aanraden?

Verslaafd is veel gezegd:-), maar ik geef toe ik kijk heel graag series als ik de tijd ervoor heb.
Om een beetje in de sfeer de blijven van mijn job, waarin je wel wat kennis nodig hebt van politiek en hoe dat werkt, is Borgen een echte aanrader.
Of als je de politiek en overheid liever vanuit een meer cynische hoek bekijkt en graag lacht, dan raad ik parks and recreation aan.
Veel verder weg van mijn leefwereld of mijn job, maar ook heel goede series: Orange is the new black en Suits

 

En wat brengt de toekomst nog/waar droom je van? (Wat zou je nog willen verwezenlijken bij OL?)

Zoals veel van mijn collega’s, zou ik graag nog wat dichter komen bij het realiseren van de missie van Onafhankelijk Leven. En vanuit mijn invalshoek vind ik het vooral ook belangrijk dat we de samenleving nog meer sensibiliseren. Dat mensen zonder beperking dat niet als een ver-van-mijn-bed-show bekijken en dat mensen hun houding ten opzichte van personen met een beperking veranderen. Mensen met een beperking ontwijken of dingen zeggen als “ja maar kunnen die dat wel zelf beslissen” hoop ik minder te horen en zien in de toekomst.

Wij hopen dit samen met jou. Bedankt voor het interview Marianne!!!

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord