Advieslijn 03 808 22 99

Internationale dag voor mensen met een handicap: waar wij ons elke dag voor blijven inzetten

Geschreven op do 3 december, 2020 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Internationale dag voor mensen met een handicap: waar wij ons elke dag voor blijven inzetten

In 1992 riep de Verenigde Naties 3 december uit tot Internationale Dag voor Mensen met een Handicap. Een dag waarin we er wereldwijd extra bij stilstaan dat mensen met een handicap evenveel rechten moeten hebben als iedereen. Waar staan we bijna 30 jaar later?

Eigen keuzes

In Vlaanderen zijn door de invoering van de persoonsvolgende financiering in 2017 positieve stappen vooruit gezet. Wie een handicap heeft, krijgt een budget en kan daarmee zijn leven zelfstandig inrichten. Als organisatie die mensen met een handicap helpt met hun ondersteuning via het PAB en PVB zien wij vanop de eerste rij hoe duizenden mensen met een budget hun leven meer in eigen handen kunnen nemen. Hoe ze zelf kunnen beslissen waar ze wonen, werken en wie hen daarbij helpt. En hoe vele families eindelijk weer ademruimte krijgen.

Maar daarnaast is er de wachtlijst die al jarenlang een doorn in het oog blijft. We hebben al zo vaak op dit onrecht gewezen. 20.000 mensen met een handicap hebben recht op ondersteuning maar krijgen die niet en weten niet hoe lang ze erop moeten wachten. Vrijwel elke regering heeft sinds 1992 verklaard dat het een schande is dat mensen met een handicap niet de gepaste ondersteuning krijgen. Geen enkele regering is er in geslaagd om de wachtlijst volledig weg te werken.

En toen kwam corona

In 2020 worden we geconfronteerd met wellicht de grootste naoorlogse crisis. Ons land ging in lockdown, mensen stierven aan een ongekend virus en de hele maatschappij leeft in een grote onzekerheid. En wat als je een handicap hebt in tijden van corona?
Wie geen budget heeft, zag zijn moeizaam opgebouwd netwerk in elkaar stuiken. Mensen die jarenlang op de wachtlijst staan, kregen het in deze crisis nog moeilijker dan voordien. Een van onze vrijwilligers getuigde dat hij dagelijks om 20u zorgde dat hij buiten kwam om mee te klappen voor de zorg. Zo wist men tenminste dat hij er was. Mensen met een handicap leken onzichtbaar in de crisis.

En wat als je wel een budget had in de lockdown? Het persoonsvolgende systeem waar zo hard voor gevochten is, werd vlug on hold gezet. Wie gebruik maakte van een voorziening en er geen beroep op kon doen moest toch een groot stuk blijven betalen. Pas laat en na lang onderhandelen kreeg elke budgethouder uiteindelijk wel recht op financiële compensatie.

Kentering

De Vlaamse Regering installeerde een coronacommissie en deed een grondige evaluatie van hoe de aanpak in de gehandicaptensector verliep. Als directeur van Onafhankelijk Leven kon ik getuigen in deze commissie. Uit onze eigen bevraging kwamen tal van schrijnende ervaringen. Parlementsleden verklaarden dat dit niet meer kon. Wachtlijsten moesten worden weggewerkt, mensen met een handicap mogen niet in de kou blijven staan, het moet beter…

En de media hielp een handje. De spraakmakende Pano reportage over de wachtlijsten zorgde voor een breed debat. Mensen met een handicap werden zichtbaar. Zelf berekenden we dat het met de huidige financiële middelen 33 jaar zou duren vooraleer de wachtlijsten zijn weggewerkt. Onaanvaardbaar.

Waar staan we vandaag?

We zitten in een tweede lockdown. Een handicap hebben in tijden van corona blijft extra moeilijk. En toch zijn er een paar lichtpunten. Minister Beke engageert zich om zijn voltallige budget van 230 miljoen al in 2021 uit te geven. Dat betekent dat volgend jaar heel wat mensen een budget zullen krijgen. Daarnaast lazen we in zijn persverklaring dat er bovenop dit budget 405 miljoen extra wordt geïnvesteerd.

De vraag is of corona voor een fundamenteel andere aanpak zorgt in de toekomst. Politici moeten nog veel meer doen om mensen met een handicap te geven waar ze recht hebben: een normaal leven zoals iedereen.

Ze moeten beseffen dat investeren in mensen met een handicap geen kost is maar een investering. Elke euro die naar een mensen met een handicap gaat, zorgt voor werkgelegenheid. Ofwel omdat je als persoon met een handicap eindelijk zelf kan actief zijn op de arbeidsmarkt. Of omdat je door het inzetten van extra ondersteuning werk creëert.

Awelja, we maken het verschil

Niet alleen onze politici hebben hun verantwoordelijkheid. Iedereen in deze maatschappij kan helpen om mensen met een handicap zichtbaar te maken en volwaardig aan de maatschappij te laten deelnemen. Kijk in jouw buurt, straat of eigen netwerk en ondersteun elkaar in deze moeilijke periode. Klaag mee aan wat er fout loopt en deel positieve ervaringen om wat goed loopt te versterken.

Op deze Internationale Dag voor Mensen met een Handicap hopen we dat post corona de noden van mensen met een handicap blijvend zichtbaar worden. En dat toekomstige generaties in hun geschiedenisboeken vol ongeloof leren dat er een tijd was dat mensen met een handicap niet volwaardig konden deelnemen aan de samenleving.

Daar blijven we ons elke dag voor inzetten, al dertig jaar.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord