Advieslijn 03 808 22 99

Internationale dag voor mensen met een handicap: waar blijft die warme samenleving?

Geschreven op di 3 december, 2019 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Internationale dag voor mensen met een handicap: waar blijft die warme samenleving?

De Verenigde Naties riepen 3 december uit tot internationale dag voor personen met een handicap. Een dag waarop we ons afvragen in welke mate mensen met een handicap zelf mogen beslissen waar en met wie ze willen wonen, een gezin willen stichten, willen werken,... België ondertekende het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap in 2006. Ons land engageerde zich om mensen met een handicap dezelfde rechten te geven als iedereen. Wat is er gebeurd met die voornemens?

Op naar een inclusieve maatschappij

Hoe is de de situatie voor mensen met een handicap in Vlaanderen? 1 op 6 Vlamingen heeft een handicap.

In het beleid sinds 2006 lezen we ronkende verklaringen over de uitbouw van een inclusieve maatschappij. Sinds 2006 werden inderdaad heel wat stappen gezet. Vlaanderen koos in 2017 voor persoonsvolgende financiering voor meerderjarigen. Hierdoor kunnen mensen met een handicap zelf beslissen hoe ze hun zorg inzetten. Voor minderjarigen kwam er een persoonlijk assistentiebudget en wil men evolueren naar persoonsvolgende financiering.

In het huidige regeerakkoord krijgt handicap bijzondere aandacht en zegt men uitdrukkelijk dat men wachtlijsten wil terugdringen. Minister Beke werkt dit in zijn beleidsnota verder uit en benadrukt dat mensen met een handicap de regie in eigen handen moeten kunnen nemen. Mooi.

Reality-check: modder maar voort

Maar tussen droom en daad staan blijkbaar tal van obstakels. De financiële beslissingen van deze regering staan in schril contrast tot de ambitie. Hoe mooi de woorden in het regeerakkoord en beleidsplan ook klinken, de financiële cijfers vertellen iets anders. We willen wel, maar we hebben geen centen. Jaarlijks stijgt het aantal mensen met een handicap met 3%. Vinden we het ok als maatschappij om mensen in de kou te laten staan omdat we het niet kunnen betalen?

We sturen mensen een brief waarin we hen laten weten dat ze recht hebben op hulp. Op een zorgbudget waarmee mensen met een handicap zelf hun leven in handen kunnen nemen. Waarmee ze zelf kunnen beslissen waar ze wonen, werken en wie hen daarbij helpt. En waarmee families eindelijk weer ademruimte kunnen krijgen.

Maar helaas niet nu. Modder maar voort. Want we hebben geen geld.

Bezinnen

3 december: internationale dag voor personen met een handicap. Als maatschappij moeten we ons bezinnen. We willen een warme, inclusieve samenleving waar iedereen, ook mensen met een handicap, kunnen aan deelnemen. We mogen dus niet aanvaarden dat meer dan 20 000 mensen op een wachtlijst zonder einde staan. 

Met Onafhankelijk Leven blijven we ons hier elke dag voor inzetten.

PS: Heb je een handicap en wil je jouw stem laten horen bij de VN? Vul dan zeker deze vragenlijst in!

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord