Advieslijn 03 808 22 99

Integratietegemoetkoming gewijzigd vanaf 1 augustus 2018

Geschreven op vr 14 september, 2018 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Integratietegemoetkoming gewijzigd vanaf 1 augustus 2018

Vanaf 1 augustus 2018 is er een wijziging bij de integratietegemoetkoming. Vanaf nu kan een gezin jaarlijks meer verdienen, zonder dat dit invloed heeft op de integratietegemoetkoming van de persoon met een handicap. Voor heel wat samenwonenden/gehuwden is dit een overwinning.

Welke vergoeding?

De integratietegemoetkoming is één van de vergoedingen die je als persoon met een handicap van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid kan ontvangen. Alleen vormde de berekening hiervan voor velen een pijnpunt.

Bij de berekening wordt namelijk rekening gehouden met de inkomsten van je partner. Hoe meer je partner verdient, hoe lager je integratietegemoetkoming. Voor heel wat personen viel de integratietegemoetkoming zelfs volledig weg. Een serieus probleem als je als persoon met een handicap wilt gaan samenwonen of trouwen.

Vanaf 1 augustus 2018

Vanuit het parlement kwam dan toch het besef dat de integratietegemoetkoming het doel heeft de kosten van de handicap te helpen dragen. En dat deze blijven bestaan, ongeacht de gezinssituatie. Daarom is het vrijgestelde gezinsinkomen sinds 1 augustus 2018 verhoogd.

Voorheen lag het maximale jaarinkomen van je partner op 22.450,95 euro. Dit is nu gestegen naar 39.289,17 euro per jaar. Hierdoor kan je gezin jaarlijks meer verdienen zonder dat dit invloed heeft op je integratietegemoetkoming.

Voor veel personen met een handicap betekent dat zij een hogere integratietegemoetkoming zullen krijgen dan voorheen. In sommige gevallen zal iemand die tot nu toe uit de boot viel, nu ook een integratietegemoetkoming ontvangen. Uiteindelijk werd geschat dat deze wijziging de inkomenspositie van 3155 personen met een handicap verbetert.

Vanwege de overschrijding van de spilindex, werd het maximale jaarinkomen van je partner vanaf 1 september 2018 opgetrokken tot 40.073,35 euro.

Vragen?

Alhoewel vergoedingen van de FOD zoals de integratietegemoetkoming niet tot onze kerntaken behoren, vinden we het toch belangrijk om jullie langs deze weg zoveel mogelijk in te lichten.

Wil je meer info over de integratietegemoetkoming en de gevolgen dat deze wijziging voor jou heeft? Contacteer dan zeker de dienst maatschappelijk werk van je mutualiteit of de FOD Sociale Zekerheid.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord