Advieslijn 03 808 22 99

Indienen laatste kostenstaat PAB

Geschreven op vr 24 november, 2017 door Elien Standaert in de categorie Nieuws

Indienen laatste kostenstaat PAB

Het einde van het jaar komt eraan. Om ervoor te zorgen dat er ook bij het begin van het nieuwe jaar PAB budget op de rekening staat om de kosten van de eerste maanden in 2018 te kunnen vergoeden, is het belangrijk voldoende “wachtkapitaal” op te bouwen.
Wat een budget “in wacht” is en hoe je dit kan opbouwen lees je in onderstaand artikel.

Werkkapitaal

Het werkkapitaal is 5/12e van je PAB budget dat bij de start van je PAB (éénmalig) op de budgetrekening gestort wordt. De overige 7/12e restbudget zal gestort worden doorheen het jaar volgens de kostenstaten die je indient. Het is een “aanzuivering" van het budget die telkens binnen de 30 dagen zal gebeuren.

Overgang tussen twee kalenderjaren

Op het einde van het jaar is het gebruikelijk dat het PAB voor het jaar opgebruikt is. Het volledige restbudget werd bijgestort waardoor het hele budget opgebruikt is.
Het is belangrijk om tijdig deze periode van de jaarovergang voor te bereiden om ook de tijd op het eind van het oude en het begin van het nieuwe jaar zonder financiële zorgen te kunnen overbruggen.

"Wachtkapitaal"

Budget opbouwen om deze kosten te betalen kan door budget “in wacht” op te bouwen. Kosten die ingediend worden eens het kapitaal opgebruikt is (7/12e van het budget werd dan bijgestort), worden aanvaard als kost, maar pas bij het begin van het nieuwe jaar uitbetaald of gestort op de budgetrekening. Het bedrag “in wacht” vormt op die manier de basis (het werkkapitaal) waarmee een volgend jaar kan gestart worden. Het vaph geeft immers aan dat het bedrag “in wacht” in de eerste week van januari zal gestort worden.

Laatste kostenstaat

Deze laatste kostenstaat om bedragen “in wacht” op te bouwen dient ten laatste tegen 30 november ingediend te zijn bij het vaph.
De laatste kostenstaat om kosten door te geven van het voorbije jaar kan bij het vaph binnengebracht worden tot 1 maart van het nieuwe kalenderjaar. Het gaat hierbij bijvoorbeeld over het loon van de assistenten van december, de afrekening van de arbeidsongevallenverzekering, …

Ook indien je na 1 maart nog facturen of creditnota’s verwacht is het belangrijk alle kosten waarvan je de facturen al hebt in te dienen met een kostenstaat voor 1 maart. De kosten die je later ontvangt, waarvan je je dossierbeheerder op de hoogte hebt gebracht, breng je binnen meteen na ontvangst van deze laatste afrekeningen.

Van zodra jouw dossierbeheerder deze documenten ontvangen heeft, kan die een afrekening maken van het voorbije jaar,  om zo een overzicht te geven van het gebruikte PAB.

Nieuw kalenderjaar

Bouw je geen kapitaal in wacht op, en heb je dus voldoende budget om te wachten met je laatste kostenstaat tot in december, januari of februari, dan zal je het budget van deze laatste kostenstaat uitbetaald zien 30 dagen volgend op het indienen ervan, zoals elke andere kostenstaat.

Het indienen van deze laatste kostenstaat zal er dus niet voor zorgen dat je in de eerste week van januari nieuw budget op je rekening gestort krijgt. Het is dus belangrijk om tijdig in te schatten welke kosten je mag verwachten bij het begin van het nieuwe jaar zodat je tijdig budget kan voorzien om deze te betalen.

Budget over

Heb je op het eind van het jaar niet je hele budget gebruikt? Heb je met andere woorden nog budget op je budgetrekening staan op het einde van het jaar, dan moet je dit budget  niet terugstorten. Je kan het echter niet meenemen naar het volgende jaar, het zal immers afgetrokken worden van je nieuwe jaarbudget, zodat je PAB steeds hetzelfde jaarbudget blijft.

Downloads

Infofiche werkkapitaal

In deze infofiche lees je meer informatie over het systeem werkkapitaal dat wordt gebruikt om steeds over voldoende middelen op de PAB-rekening te beschikken.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord