Advieslijn 03 808 22 99

Indexering van de minimumlonen voor persoonlijk assistenten

Geschreven op di 5 september, 2017 door Brandberries in de categorie Assistentie

Indexering van de minimumlonen voor persoonlijk assistenten

Als budgethouder zal je meer loon moeten uitbetalen aan je persoonlijk assistent. Dit geldt enkel voor de minimumlonen.  Dit komt omdat de spilindex is overschreden met 2%. Dit gebeurt automatisch, je hoeft zelf geen berekeningen te doen. 

 

Heb jij een persoonlijk assistent in dienst via een interimkantoor of een sociaal secretariaat? 

Dan kan het zijn dat je meer loon zal moeten uitbetalen. Sinds 1 juni 2017 is er een indexatie van 2% op het nationaal gewaarborgd minimuminkomen. Dus als je persoonlijk assistent betaald wordt volgens het minimumloon verhoogt dit met 2%. De berekeningen gebeuren automatisch. 

Let op! Het gaat enkel om de lonen van persoonlijk assistenten die werken volgens het minimumloon. De hogere lonen komen niet in aanmerking voor een indexering. 

Als je samenwerkt met een sociaal secretariaat is het minimumloon wettelijk bepaald, dit bedraagt 10,8470€. Voor de indexering was dit 10,63€.

Als je persoonlijk assistent ingeschreven is via een interimkantoor dan gelden andere minimumlonen, rekening houdend met leeftijd en anciënniteit. Voor meer informatie over deze bedragen neem je best contact op met het interimkantoor.

 

Voor wie?

Zowel voor assistenten  die betaald worden vanuit het PAB als voor assistenten die betaald worden vanuit het PVB én het minimumloon ontvangen onder het paritair comité 337.

De indexering geldt niet voor zelfstandige persoonlijke assistenten en niet voor vrijwilligers die werken als persoonlijk assistent. 

Waarom indexering?

Als de producten en diensten in ons land duurder worden dan gaan de lonen stijgen. Dit gebeurt via de gezondheidsindex. De gezondheidsindex is opgebouwd op basis van de prijsevolutie van een 500-tal producten en diensten. Als de gezondheidsindex een bepaald niveau overschrijdt,  spreekt men van ‘een overschrijding van de spilindex’ en worden de lonen aangepast.
Voor het paritair comité 337 geldt dit echter enkel voor de minimumlonen.

 

 

Heb je hier nog vragen over? Contacteer de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord