Advieslijn 03 808 22 99

Inclusief onderwijs: herbekijk de reportage met Rune

Geschreven op ma 4 april, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Assistentie

Inclusief onderwijs: herbekijk de reportage met Rune

Vorige week bracht Terzake een uitgebreide reportage over inclusief onderwijs, en ook het verhaal van Rune kwam aan bod. 

Rune vroeg vorig jaar via een Sinterklaasbrief op onze website hulp in de vorm van een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Voorlopig is er nog geen ondersteuning op komst.

Rune, 6 jaar, staat ondertussen al 3 jaar op de wachtlijst voor een PAB, een persoonlijk assistentiebudget. Door een hersenletsel heeft Rune motorische problemen en kan hij niet praten. Hij communiceert met gebaren en via een tablet met spraaksoftware. En hoewel hij niet in een rolstoel zit, heeft hij voor bepaalde handelingen hulp nodig.

“3 jaar geleden kregen we te horen dat Rune recht heeft op het ondersteuningsbudget. Maar het budget is nog steeds niet toegekend”, zegt mama Kim. 

“Bewust gekozen voor inclusief onderwijs”

De ouders van Rune kozen bewust voor gewoon onderwijs, ook al moeten juffen, familie en vrijwilligers extra creatief zijn om Rune alle kansen te geven. Bovendien zijn er veel extra kosten die op de schouders van de ouders terechtkomen.

“Rune begrijpt alles en we stellen vast dat Rune heel veel leert van andere kinderen in de klas. We zijn van mening dat deze school op dit moment voor Rune de beste plek is om onderwijs te volgen. Op deze manier tonen we ook aan de andere kinderen dat kinderen met een beperking met wat extra zorg en ondersteuning gewoon deel kunnen uitmaken van de samenleving. Er komen voorlopig veel kosten op onze schouders terecht en we zijn er ons ook bewust van dat de school veel extra inspanningen moet leveren: zij moeten creatieve oplossingen zoeken omdat er vanuit het hoger beleid weinig ondersteuning aan de school wordt gegeven”, zegt mama Kim.

Met een PAB-budget zou Rune een assistent kunnen zoeken: voor op school, voor bij toekomstige vrijetijdsactiviteiten, om met vriendjes te spelen of om aan sport deel te nemen.

Herbekijk de reportage

Honderden kinderen en jongeren staan nog op de wachtlijst

Volgens de laatste cijfers staan er nog zeker meer dan 15.000 mensen op de wachtlijst voor een ondersteuningsbudget. Ook honderden kinderen en jongeren zoals Rune wachten nog altijd op een PAB-budget. De eisen van Onafhankelijk Leven om de wachtlijsten weg te werken blijven overeind.

Dit vraagt Onafhankelijk Leven:

  • Geef mensen met een handicap die momenteel op de wachtlijst staan het budget dat hen beloofd is. Deze mensen doorliepen een strikte procedure waarna de overheid erkende dat ze een hoge nood hebben aan zorg en ondersteuning.
  • De zogenaamde automatische toekenningen van budgetten (bijvoorbeeld wanneer het persoonlijk netwerk en dus zorg plots wegvalt of wanneer er sprake is van misbruik) zijn een wettelijke verplichting en moeten voortaan als vaste kost ingepland worden.
  • Ontwikkel een langetermijnvisie om te vermijden dat er een nieuwe wachtlijst ontstaat. Elke legislatuur moet voldoende budget via een open enveloppe vrijmaken om alle mensen met een handicap te helpen die een erkende nood aan zorg en ondersteuning hebben.
  • Respecteer het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap en maak werk van een inclusieve, toegankelijke samenleving waarin de keuzevrijheid van mensen met een handicap centraal staat. Investeer in mensen met een handicap. Zie hen niet enkel als een kost voor de samenleving maar erken hun meerwaarde en de extra jobs die gecreëerd worden als ze een persoonsvolgend budget krijgen.

Op de hoogte blijven van het beleidswerk van Onafhankelijk Leven?

Meer weten over het beleidswerk en de standpunten van Onafhankelijk Leven? Abonneer je dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief: zo blijf je op de hoogte van onze beleidsacties, onze standpunten en het beleidswerk dat we verrichten.

Abonneer je hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord