Advieslijn 03 808 22 99

In naam van Peter Lambreghts maken we ons klaar voor de Freedom Drive

Geschreven op do 21 september, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Getuigenis

In naam van Peter Lambreghts maken we ons klaar voor de Freedom Drive

De Onafhankelijk Leven ambassadeurs stappen mee in de Freedom Drive. We willen iedereen oproepen ons te versterken tijdens deze belangrijke optocht. Samen zullen we de wereld het signaal geven dat een handicap geen tekort is en dat diversiteit doet samenleven als de juiste ondersteuning wordt voorzien.

We spreken af woensdag 27/09 om 09u30 aan het Luxemburgplein voor het Europees parlement.  

Dit jaar gaan we betogen met één naam nadrukkelijk in onze gedachten. Die van Peter Lambreghts. Een verpersoonlijking van een onafhankelijk leven. Het was met grote droefheid dat we hem een jaar geleden verloren. Voor de mensen die hem nooit gekend hebben vertellen we met plezier het verhaal van zijn krachtige leven. 

Peter Lambreghts, of Perry, zoals zijn geliefden hem noemden, werd geboren in Antwerpen, België, in 1971. Tijdens zijn vroege kinderjaren kreeg hij de diagnose van spinale spieratrofie of spinal muscular atrophy (SMA) en werd hij onmiddellijk doorverwezen naar ‘speciale scholen’ en institutionele verzorging door medische specialisten, zoals gebruikelijk in die tijd (en jammer genoeg nu nog steeds). Zijn ouders verwierpen dit voorstel echter onmiddellijk en zorgden ervoor dat Peter Lambreghts onafhankelijk kon leven. Later zou Peter dit beschrijven als een beslissing die zijn leven bepaalde. Perry had zo jong het privilege van inclusief onderwijs ‘avant la lettre” en werd nooit geconfronteerd met afscheiding van zijn leeftijdsgenoten, zoals velen van zijn mede-kameraden met een handicap wel meemaakten. Hij genoot van een reguliere school- en universitaire loopbaan, was in staat om zijn volledige potentieel te benutten en verder ook om te vechten voor anderen hun rechten om hetzelfde te doen, om te reizen als rolstoelgebruiker en om de geneugten van het familieleven en vaderschap te leren kennen. Geïnspireerd door zijn mentors, Jan-Jan Sabbe, de oprichter van de Vlaamse Onafhankelijk Leven-beweging en Adolf Ratzka, oprichter van het Zweeds instituut van Onafhankelijk Leven, was Peter Lambreghts zich ook zeer goed bewust van de privilleges die hij genoot. Daarom vocht hij ervoor om Onafhankelijk Leven mogelijk te maken voor honderden mensen met een handicap in België en in heel Europa.

Peter Lambreghts’ onvermoeibare activisme is een getuige van zijn toeweiding aan de filosofie van Onafhankelijk Leven en de expressie van de vele energie waarover hij beschikte. Peter werd verkozen tot raadslid van ENIL op de algemene vergadering in 2010, hij werkte ook voor ENIL als senior ambtenaar. Als beleidsmedewerker en woordvoerder van Onafhankelijk Leven deelde Lambreghts vaak zijn ervaring en kennis door openbare lezingen te houden en de pers toe te spreken. Daardoor werd hij algemeen beschouwd als hét gezicht van Onafhankelijk Leven in Vlaanderen.

Lambreghts’ toeweiding voor Onafhankelijk Leven en haar filosofie en ethische en mensenrechten-discours werd vergezeld door zijn pragmatische aanpak voor de promotie van deze idealen. Hij had een duidelijk begrip van de realiteit en begreep zeer goed dat financiële en economische overwegingen veelal voorgaan in de politieke discussies en totstandkoming van wetten. In onderzoeksartikels zoals “Iedere Euro Telt”, analyseerde hij de organisatie voor hulp aan mensen met een handicap van een economisch standpunt. Door zijn werk aan het Expertisecentrum van Onafhankelijk Leven leverde Lambreghts argumenten die op feiten gebaseerd waren voor onmiddellijke betalingsschema’s en bewees hij dat Persoonlijke Assistentie minder kost voor de staat en gemeenschap dan institutionele verzorging.

Als één van de stichters van de EU-alliantie tegen Besparingen, vocht hij ervoor om aandacht te krijgen voor de mensenrechtencrisis die veroorzaakt wordt door bezuinigingsmaatregelen, die disproportioneel zwaar de mensen met een handicap troffen en ze zo naar de armoede en institutionele segregatie dreven. Lambreghts oproep aan het Europese Parlement in 2012, die gebaseerd was op bewijzen en getuigen was een poging om de Europese sociale crisis op de agenda van de Europese wetgevers te krijgen.

Peter Lambreghts had een exceptioneel talent om niet enkel in de mensen hun geesten te komen, maar ook in hun harten binnen te dringen. Tijdens openbare lezingen, experteninterviews, inspirerende toespraken in het Europese Parlement verhoogde hij het bewustzijn en lobbyde hij zeer overtuigend voor Onafhankelijk Leven. Hij geloofde zeer sterk in het belang van dat bewustzijn dat verhoogd moest worden, vooral bij mensen met een handicap, als een middel voor persoonlijke versterking en emancipatie en om  zinnige verandering te brengen, niet enkel van een top-down-perspectief, maar ook van de basis naar de top toe. Peter Lambreghts was zich natuurlijk wel bewust van zijn speciale overtuigingskracht en hij gebruikte die succesvol vanaf een jonge leeftijd, zoals geïllustreerd wordt door het verhaal van de brief die geschreven werd door de 17-jaar oude Perry naar zijn vader, waarin hij zijn rechten verdedigde om zijn lang haar te houden. Peter Lambreghts was zich goed bewust van zijn vele andere talenten en verwezenlijkingen – van zijn onbevreesde pro-activisme, zijn veelzijdigheid, strategisch inzicht en leiderschapsvaardigheden, zijn succes in de wijzigingen  van de wetgeving rond toegankelijkheid en particpatie van mensen met een handicap in zijn eigen dorp en zijn talent om zijn gehandicapte medemensen te motiveren om groepen raad te geven, waarbij hij deze zaken vergemakkelijkte. Hij was zich ook goed bewust van de rol die collectieve actie speelde voor een langzame, maar effectieve verandering en hij zag zichzelf als een deel van een beweging en een team, net zoveel als een leider en een pionier.

Peter Lambreghts zal herdacht worden tijdens de volgende ENIL 2017 Freedom Drive, als een heldere ster in de constellatie van Onafhankelijk Leven-helden uit het verleden, heden en de toekomst. Een vader, een echtgenoot, een goede vriend en een goede mentor, kortom een echte Onafhankelijk Leven-held. Peter zal blijven verder leven in de harten van de velen die hij raakte en zijn droom van een correcte en gelijke samenleving zal bereikt worden, want, zoals hij zo vaak zei: “The sky is the limit.

De Vlaamse Onafhankelijk Leven delegatie stapt mee in de Freedom Drive. We willen iedereen oproepen ons te versterken tijdens deze belangrijke optocht. Samen zullen we de wereld het signaal geven dat een handicap geen tekort is en dat diversiteit doet samenleven als de juiste ondersteuning wordt voorzien. 

We spreken af woensdag 27 september om 9u30 op het Luxemburgplein in Brussel. Vlak voor het Europees parlement. Meer info vind je hier.  Een kaartje van de mars vind je hier. 

Dit artikel is gebaseerd op een artikel dat ENIL over Peter publiceerde. Klik hier. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord