Advieslijn 03 808 22 99

#ikwachtmee | 'Al 6 jaar wachten wij op hulp'

Geschreven op ma 13 mei, 2019 door Xander Berbé in de categorie Nieuws

#ikwachtmee | 'Al 6 jaar wachten wij op hulp'

Bijna 20.000 mensen met een beperking staan momenteel op de wachtlijst om een budget van de overheid te krijgen. De gemiddelde wachttijd is vijf jaar. Om dit probleem aan te kaarten, lanceerden we de campagne #ikwachtmee. Om de overheid een krachtig signaal te sturen en om mensen als Nienke en haar mama Inge een hart onder de riem te steken.

Ongelooflijk trots

Ik ben Inge, mama van Nienke. Ik ben ongelooflijk trots op mijn dochter. Nienke is een vrolijke, actieve vrouw van 25. Ze geniet van haar vrijwilligerswerk en heeft een vriend die ze ontzettend graag ziet en waar ze het liefst elke minuut van de dag bij is.

Maar ze heeft ook een verstandelijke beperking, autisme, en heel wat ondersteuning nodig. Thuis valt ze volledig terug op mij. Voor alles heeft Nienke ondersteuning nodig: de was, koken, boodschappen doen. Ik help haar met veel liefde, maar ga er ook zelf helemaal onderdoor. Ik weet niet hoe lang ik dit nog kan volhouden.

Nienke staat nu al 6 jaar op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget (PVB). Een budget waarvan de overheid zegt ‘ja, je hebt er recht op, maar er is geen geld’. Een budget waarmee Nienke eindelijk zou kunnen gaan samenwonen met haar vriend. En niet, zoals nu, elk weekend met pijn in het hart afscheid moet nemen.

Al 6 jaar hopen we

Thuis is het een schrijnende situatie. Nienke is een volwassen vrouw en wil ook haar eigen privacy en haar eigen leven. Noodgedwongen moet ze thuis blijven wonen. Zo leert ze ook niet zelfstandig zijn. Ik sta voor alles in. 

Ondertussen werkt mijn man werkt zware shiften in de horeca zodat we financieel het hoofd hoven water houden. Zelf heb ik ook een handicap waardoor ik heel weinig energie heb. De zorg wordt zo wel heel zwaar. Onze zoon met autisme en onze jongste dochter hebben ook aandacht nodig maar daar is nu heel weinig ruimte voor.

We proberen positief te blijven. Elk jaar hopen wij weer op een PVB, net als 20.000 anderen. Elk jaar worden we weer teleurgesteld. Er is geen geld voor.

Wil jij ook dat er iets verandert voor Inge, Nienke en 20.000 anderen op de wachtlijst? Steun hen en wacht mee! Hoe? Simpel:

  1. Maak een foto met je rug naar de camera
  2. Deel 'm op Instagram of Facebook
  3. Tag '@ikwachtmee' in je foto.

En wachten maar! Je sluit nu automatisch aan in de wachtrij op www.ikwachtmee.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord