Advieslijn 03 808 22 99

Ik werd als volmaakt bekeken en niet als gehandicapte

Geschreven op vr 25 november, 2016 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

Ik werd als volmaakt bekeken en niet als gehandicapte

Rosa trouwde met hare Willy in 1970 en sindsdien zijn ze onafscheidelijk, ze hebben 3 kinderen en 4 kleinkinderen. In 1974 kreeg Rosa problemen met stappen en vele jaren later volgde de diagnose MS. Meer dan 10 jaar was Rosa bestuurder en ambassadeur bij Onafhankelijk Leven vzw. Nu zet ze een stapje terug.

Toen Roza de diagnose MS kreeg had  ze behoefte aan mensen die hetzelfde meemaakten en kwam zo terecht bij de MS liga, de zelfhulpgroep voor personen met MS werd opgericht hier in Diest in 1985. Tot op heden is Rosa nog steeds de voorzitter.

De rode draad in haar leven is mensen helpen, een luisterend oor aanbieden aan hen die het nodig hebben. Opkomen voor hen die het zelf niet kunnen, hun op weg zetten naar een oplossing.

In 2002 kwam de verlossende brief

Toen ik in 2002 van het VAPH de de verlossende brief kreeg dat ik een PAB  ter beschikking kreeg was ik enorm blij. Na de eerste vreugde de grote vraag hoe ga ik dat aanpakken? Gelukkig zat er een begeleidend artikel bij dat ons doorverwees naar budgethouders verenigingen.  Al snel hadden we door dat Onafhankelijk Leven vzw het beste bij ons paste. Bij ons bezoek ter plaatse werden we heel vriendelijk onthaald.


Je ervaringen met anderen delen geeft  enorme voldoening

Na een paar deelnames aan infomomenten werd me de vraag gesteld of ik het zag zitten om een actieve rol te spelen binnen de organisatie. Ik werd op dat moment ingeschakeld als collega-adviseur. Voor mij was dit een job op mijn lijf geschreven. Mensen bijstaan en hun laten profiteren van je eigen ervaringen. Dit gaf zoveel voldoening, het gevoel om op terug te doen voor de maatschappij.

Ik werd als volmaakt bekeken en niet als gehandicapte

Wat me vooral zeer erg geraakte in deze organisatie was het feit dat ik niet langer bekeken werd als een persoon met een handicap maar als een volwaardig iemand, iemand met kwaliteiten, iemand met een visie. In die 14 jaar heb ik Onafhankelijk Leven vzw zien groeien en groeien... Net als onafhankelijk leven deel ik ook de mening dat iedereen de keuze moeten krijgen en kunnen maken om zolang mogelijk in eigen omgeving te leven en te verblijven. Ondersteund te worden door mensen die je zelf kiest voor taken die jij bepaalt.
Helaas werd het de laatste maanden te zwaar om dit alles nog naar behoren te doen, vooral de verre verplaatsingen wogen zwaar door. Daarom besloot ik om mijn ontslag als ondervoorzitter en lid van het dagelijks bestuur in te dienen. Met heel veel pijn in het hart.

Onafhankelijk Leven vzw blijft mijn steentje meedragen

De herinneringen aan de  jaren binnen onafhankelijk leven zal ik zeker blijven koesteren. Ben ook zo blij dat ik enkele jaren geleden de eer en het genoegen kreeg om samen met enkele anderen de code deugdelijk bestuur vast te leggen. Zo zal onafhankelijk leven toch een heel klein steentje van mijn energie met zich mee blijven dragen en daar ben ik best trots op.
De toekomst…
Met de omschakeling van het PAB naar het PVB zal onafhankelijk leven nog meer noodzakelijk zijn in het begeleiden van mensen bij het besteden van hun budget en de mogelijkheden die zij kunnen inschakelen. Uiteraard zal onafhankelijk leven in de mate van het mogelijke  op mij kunnen blijven beroep doen indien nodig. Ik ga zeker onafhankelijk leven blijven promoten naar buiten toe. In de toekomst ga ik mijn energie vooral steken in mijn relatie, mijn kinderen en kleinkinderen, maar ook aan de opleiding van mijn hond. En natuurlijk ook het beheren van mijn PVB!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord