Advieslijn 03 808 22 99

Ik sta op de PVB-wachtlijst. Wat kan ik doen?

Geschreven op ma 19 augustus, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Acties

Ik sta op de PVB-wachtlijst. Wat kan ik doen?

Hoe staat het met de wachtlijst? Wat zijn de perspectieven in de prioriteitengroepen en wat kan je doen als je vraag naar hulp dringender wordt? Je leest het hier.

14.600 mensen wachten op een PVB

Dit artikel focust op de wachtlijst voor volwassenen. Er wachten minstens 14.600 volwassenen op een PVB. Volgens het VAPH ontvangt de helft van hen een Basisondersteuningsbudget of Rechtstreeks Toegankelijke hulp. Ongeveer één op vier personen op de wachtlijst heeft al een budget en wacht op een verhoging. Maar er is ook een groep die wacht en het ondertussen volledig zelf moet redden. We schatten dat 25% van de wachtenden tot deze groep behoort.

Wat zijn de perspectieven in je prioriteitengroep?

Wie een goedkeuring krijgt, komt in een prioriteitengroep terecht. Er zijn drie groepen met elk verschillende wachttijden. Groep 1 is voor de dringendste budgetten. In groep 3 zitten mensen die het langst wachten. De meeste mensen zitten in groep 3. In 2019 verlopen de toekenningen als volgt: 85% van de toekenningen gaat naar groep 1, 10% naar groep 2 en 5% naar groep 3. Wie in groep 1 zit, wacht al gauw zo’n 2 jaar. Als je in de andere groepen zit, kan dat helaas nog langer duren.

Lees ook: Wat doet volgende Vlaamse Regering aan de wachtlijst?

Je wacht, maar je (nieuwe) situatie vraagt dringender om een budget?

Er zijn diagnoses en specifieke situaties die ervoor zorgen dat je onmiddellijk een budget kan krijgen. Welke dit zijn? Je vindt ze hier

  • Een herziening aanvragen van je prioriteitengroep

Je hebt geen recht op een procedure waardoor je onmiddellijk een budget kan krijgen? Dan kan je je prioriteitengroep herzien. Als je bijvoorbeeld in groep 3 wacht, kan je door een herziening verhuizen naar groep 1 of 2 die een kortere wachtlijst heeft. Toch garandeert een herziening niet altijd een snellere toekenning van je budget. Je verliest namelijk je oude aanvraagdatum. Contacteer daarom gerust onze advieslijn voor je een herziening start. We proberen voor je uit te zoeken of een herziening in jouw situatie nuttig is.

Hoe?

Je vraagt een herziening aan met de hulp van een multidisciplinair team (MDT). Samen vul je een vragenlijst in. De Regionale Prioriteitencommissie (RPC) van het VAPH bespreekt deze vragenlijst en maakt een beslissing. Een lijst van alle MDT’s die zo’n vragenlijst mogen opmaken vind je hier terug. 

De regionale prioriteitencommissie (RPC) gaat akkoord met de herziening?

Jouw aanvraagdatum verandert naar de datum van de aanvraag van de herziening. Je sluit dus achteraan aan in de nieuwe wachtrij van je nieuwe groep. Je behoudt dus niet je oude aanvraagdatum. Hierdoor garandeert een herziening meestal, maar niet altijd, een snellere toekenning van je budget.

De regionale prioriteitencommissie (RPC) gaat niet akkoord met de herziening?

Voor jou verandert er niets. Je blijft je oude aanvraagdatum en wachtplaats behouden in je oude prioriteitengroep.

  • Een herziening aanvragen van je prioriteitengroep én budgethoogte

Je kan ook je prioriteitengroep én budgethoogte herzien. Kreeg je door de jaren een handicap of ziekte bij? En heb je hierdoor niet alleen sneller, maar ook een hoger budget nodig? Dan kan je ook een herziening van budgethoogte overwegen. 

Hoe?

Hiervoor volg je dezelfde procedure als voor de aanvraag van een PVB

De regionale prioriteitencommissie (RPC) gaat akkoord met de herziening?

​Jouw aanvraagdatum verandert naar de datum van de indiening van het ondersteuningsplan. Je sluit dus achteraan aan in de nieuwe wachtrij. Je behoudt dus niet je oude aanvraagdatum. Ook hier garandeert een herziening meestal, maar niet altijd, een snellere toekenning van je budget.

Let op: bij een herziening van de budgethoogte kunnen ze je ook een lagere budgetcategorie toekennen. Neem contact op met de advieslijn als je hier vragen over hebt.

De regionale prioriteitencommissie (RPC) gaat niet akkoord met de herziening

Voor jou verandert er niets. Je blijft je oude aanvraagdatum en wachtplaats behouden in je oude prioriteitengroep.

Wat doe je als je op de wachtlijst staat?

  • Gewoon wachten...En de wantoestanden aankaarten! Samen met Onafhankelijk Leven kan je het beleid mee onder druk zetten. Hou onze Facebookpagina en website zeker in de gaten.
  • Word lid van de Facebookgroep 'De Wakkere Wachters' . En gebruik de hashtag #ikwachtmee op sociale media. Zo geven we elke persoon die op de wachtlijst staat een gezicht.
  • Terwijl je wacht op een budget kan je terecht bij een aantal andere diensten of vormen van ondersteuning. Ook wie nog geen budget aanvroeg, kan terecht bij deze diensten.

Heb je een vraag?

Stel ze aan de Advieslijn op het nummer 09 395 55 10 of via mail naar advies@onafhankelijkleven.be. Onze experts helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord