Advieslijn 03 808 22 99

'Ik kan zelfs in mijn neus peuteren'

Geschreven op ma 7 maart, 2016 door Kim Vercruysse in de categorie Nieuws

'Ik kan zelfs in mijn neus peuteren'

Peter Lambreghts is woordvoerder van Onafhankelijk Leven vzw, heeft een lieve vrouw en twee schatten van dochters en geniet van een lekkere maaltijd met een goed wijntje. Dat laatste was een tijdlang niet zo vanzelfsprekend voor Peter. Hij heeft een progressieve spierziekte, waardoor hij zijn arm niet meer kon opheffen.

Peter Lambreghts is woordvoerder van Onafhankelijk Leven vzw, heeft een lieve vrouw en twee schatten van dochters en geniet van een lekkere maaltijd met een goed wijntje. Dat laatste was een tijdlang niet zo vanzelfsprekend voor Peter. Hij heeft een progressieve spierziekte, waardoor hij zijn arm niet meer kon opheffen. Dus niet meer zelfstandig kon eten, tanden poetsen of zelfs in z’n neus peuteren. Maar daar kwam met zijn armondersteuning verandering in.

Hoe heeft een armsteun jouw leven veranderd?

Die armsteun is heel erg belangrijk voor mij. Samen met mijn elektrische rolstoel heb ik die echt nodig om gewoon dagdagelijks te kunnen functioneren. Met de armsteun kan ik vlot op de computer werken, maar zonder is een kort mailtje versturen een ware uitputtingsslag. Nu eet ik weer vlot mijn bord soep of spaghetti leeg. Voor ik de armsteun had, moest mijn vrouw of assistent mij schepje per schepje 'voederen'. Ik ga nu terug met plezier op restaurant. Ook hele kleine dingen zoals zelf je tanden poetsen, eens aan je kin krabben of in je neus peuteren kunnen weer. Geloof me, dat maakt een wereld van verschil.

                             Voor ik de armsteun had, moest mijn vrouw of assistent mij schepje per schepje 'voederen'.                                                                                  Nu ga ik terug met plezier op restaurant

Hoe werkt dat dan concreet, zo’n armsteun?

Het is een dynamische armsteun die aanvoelt welke beweging ik wil maken en me daar dan in meehelpt. Ik kan de arm ook bedienen met knopjes. Zo kan ik mijn arm bijvoorbeeld hoger zetten om te eten. Of lager om aan de computer te werken.

Hoe heb je de armsteun leren kennen?

Een kennis van me die ook in een rolstoel zit en ook maar een beperkte armfunctie heeft, gebruikte al zo'n armondersteuning. Hij was er heel blij mee en raadde me aan om het ook eens uit te proberen. Ik kon terecht bij Mobility by Olivier, mijn vaste verstrekker van hulpmiddelen. De eerste tests vielen meteen goed mee. Plots kon ik mijn arm weer vlot bewegen. Het was echt een bevrijdend gevoel. Super!

Naar het schijnt is zo een steun peperduur, hoe zit het met een tussenkomst van het Vlaams Agentschap Personen met een handicap (VAPH)?

Het gaat al vlug over twaalf tot vijftienduizend euro, een bedrag dat de meeste mensen niet zo maar op tafel leggen. Ik heb volledige tussenkomst van het VAPH gekregen, maar het heeft wel heel wat tijd en moeite gekost. Het gaat over een relatief nieuw hulpmiddel dat nog niet in de standaard refertelijsten staat. Ik heb dus behoorlijk moeten motiveren en uitleggen dat dit het geschikte hulpmiddel is voor mij. Ik heb zelfs kleine filmpjes gemaakt en digitaal doorgestuurd naar het VAPH om te illustreren hoe ik dankzij die armsteun bepaalde handelingen kan doen die mij anders niet lukken.

                              De positieve impact van die armsteun op mijn kwaliteit van leven, mijn gezin en mijn 
                                                                     werk is eigenlijk onbetaalbaar

Wat zou er moeten gebeuren om de arm (financieel) meer beschikbaar te maken?

Wel, ik denk dat het hoog tijd wordt dat de dynamische armsteun als een gebruikelijk hulpmiddel wordt beschouwd. Dat er niet eerst een administratieve veldslag moet plaatsvinden voor je er een ter beschikking krijgt. Ik begrijp natuurlijk wel dat het veel geld kost en dat de middelen op een verantwoorde manier moeten worden besteed. Maar ik hoop dat de overheid en de belastingbetaler goed begrijpen dat zo'n hulpmiddel voor iemand met een beperking van ongelooflijk groot belang zijn. De positieve impact van die armsteun op mijn kwaliteit van leven, op mijn gezin, op mijn werk is eigenlijk onbetaalbaar. We geven volgens mij als maatschappij ons geld vaak aan veel minder nuttige dingen uit. En niemand stelt zich daar vragen over. Iemand het gebruik van zijn arm laten herwinnen zodat die opnieuw zelf kan eten, typen en ja, zelfs in z'n neus kan peuteren is toch fantastisch, niet? In een welvarend land als België zou dat toch een evidente zaak moeten zijn.

 

Is zo’n armsteun ook voor jou de oplossing? Of wil je meer weten over andere hulpmiddelen? Surf dan naar www.mobilitybyolivier.be of bel 053 43 02 32.
Je kan ook vrijblijvend een afspraak maken via info@mobilitybyolivier.be.

Meer weten over de terugbetaling van hulpmiddelen? Klik hier.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord