Advieslijn 03 808 22 99

“Ik heb ook veel aan mijn beperking te danken”

Geschreven op ma 13 februari, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Getuigenis

“Ik heb ook veel aan mijn beperking te danken”

Lees de krachtige getuigenis van Elien Allaert (33). Ze had een carrière in de topsport, maar het noodlot sloeg 2 keer toe. Toch is Elien gelukkig: ze is getrouwd, mama van 2 kindjes, werkt voor de GOED thuiszorgwinkel en heeft een eigen bedrijfje.

Elien Allaert (33) is een jonge mama. Ze houdt van sport en had zelfs een carrière in de topsport. Ze werkt voor de GOED thuiszorgwinkel en heeft daarnaast haar eigen bedrijfje. 

Oh ja, Elien heeft ook een erfelijke spieraandoening en zit in een rolstoel. Maar dat is voor Elien niet alleen kommer en kwel: “Ik heb ook veel aan mijn beperking te danken. Zonder mijn beperking ging ik misschien maar één keer per jaar op skivakantie met het gezin. Dankzij mijn beperking deed ik aan paralympisch skiën en ben ik aan een mooi avontuur door heel Europa begonnen.”

Start paralympische carrière 

Het was Eliens broer die op een bepaald moment zei: “Mama, kunnen we niet gewoon met het hele gezin op skivakantie?”

Zo gezegd, zo gedaan. Elien was 10 jaar en ging mee op skivakantie. Eenmaal aangekomen kreeg ze les van een privéleraar. Haar ouders hadden verwacht dat die leraar met haar ‘ging spelen in de sneeuw’, want skiën zagen ze Elien niet snel doen.

Maar Elien is een doorzetter. Het duurde 5 jaar, maar dankzij haar wilskracht en enkele aanpassingen aan haar ski’s was ze vertrokken: Elien kon vlot staand skiën. En hoe! Maandelijks trainde ze in een indoorpiste. Daar liep een paralympisch voorskiër rond die onder de indruk was en vroeg: “Seg Elien, wil je niet bij ons komen trainen?”. 

En zo begon Elien op haar 16de aan een sportieve reis door Europa als lid van het Belgian Paralympic Skiteam. 

Het noodlot slaat (2 keer) toe

Elien had de tijd van haar leven, maar in 2008, op 18-jarige leeftijd, gaat het voor de eerste keer mis. Elien krijgt een ongeval. Staand skiën zit er niet meer in. Een klap, maar bij de pakken blijven zitten is niets voor Elien. Ze schakelt over naar zitskiën. Dat was even wennen, maar ook hier deed ze het fantastisch. Helaas loerde het noodlot weer om de hoek.

Elien: “Ik plaatste me als zitskiër voor de Paralympische Spelen in 2014 in Sochi. Alleen maakte een stomme val enkele maanden voor de spelen een einde aan mijn droom. Ik moest een schouderoperatie ondergaan. Mijn schouder zou ik nooit meer kunnen gebruiken zoals voordien. En op topniveau skiën zat er niet meer in.” 

Als een deur sluit, gaat er een andere open

Elien moest stoppen met haar topsportcarrière. Natuurlijk deed dat pijn. Maar het bood ook kansen. Want Elien had naast haar paralympische droom ook een heel andere, grote droom: mama worden. 

“Een kindje verwekken was voor mij enkel mogelijk via IVF. Maar de stimulerende hormonen voor IVF staan op dopinglijst. Dus zolang ik aan topsport deed, moest ik mijn kinderwens even laten rusten. Nu mijn paralympische droom was gestopt, kon ik eindelijk aan die andere droom van het moederschap beginnen.”

In 2017 werd Elien mama van haar eerste zoontje en 2 jaar later kwam er een broertje bij.

Een normaal leven

Vandaag is Elien gelukkig getrouwd, mama van twee kindjes en aan het werk. Ze heeft een ‘normaal’ leven, net zoals veel mensen zonder beperking. Ik heb een gewoon, normaal leven. Niemand moet medelijden hebben omdat ik in een rolstoel zit, want mijn rolstoel is mijn vrijheid.”

Natuurlijk heeft haar beperking wel een impact op haar leven. Maar Elien benadrukt dat daar ook goede dingen aan verbonden zijn. Haar paralympische carrière bijvoorbeeld, maar ook haar huidige job bij de GOED thuiszorgwinkel. Dat zij zelf in een rolstoel zit, is een troef. Zij kan klanten het beste advies geven over rolstoelen en ze toont aan mensen die recentelijk een handicap kregen dat het ook anders kan: je kan werken, een gezin hebben en sporten met een beperking.

Omdat ze het zo belangrijk vindt om die boodschap uit te dragen, startte Elien als motiverend spreker in bijberoep. Ze wil door haar verhaal mensen motiveren om het onderste uit de kan te halen. Want als er nu iemand is die je toont dat je zelfs grote tegenslagen kan ombuigen naar iets positiefs, dan is dat wel Elien.

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? Laat je gegevens hier achter.

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord