Advieslijn 03 808 22 99

Ik heb nog geld over, wat doe ik ermee

Geschreven op di 6 november, 2018 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Ik heb nog geld over, wat doe ik ermee

2018 loopt op zijn laatste voetjes en we krijgen van budgethouders soms de vraag hoe de rest van het budget zinvol te besteden. Er zijn een paar dingen die je als budgethouder nog kan doen voor je 2018 afsluit. 

We geven je wat tips mee:

1) Weet je dat je een eindejaarsgeschenk mag kopen voor elke assistent? Dit mag maximum 40 euro kosten en je mag het ook kopen voor elk kind dat fiscaal ten laste is van de assistent. Koop je eindejaarsgeschenk aan in december.
Een eindejaarsgeschenk voor je vrijwilliger kan enkel betaald worden met het vrij besteedbaar deel (bij PVB) of indirecte kosten (bij PAB).
 


2) Maar je kan je  assistent een éénmalige premie uitbetalen. Pas op, dit kan alleen voor assistenten in loondienst (via sociaal secretariaat) en via interim.  De premie mag maximum zo hoog zijn als 1 maandloon. Het is belangrijk dat je dan ook een bijlage aan het contract maakt waarin dit staat. Om dit praktisch te regelen neem je contact op met je sociaal secretariaat of het interimkantoor.


3) Een ander extraatje zijn ecocheques. Dit kan ook enkel voor assistenten in loondienst. Het maximum bedrag is 250 euro per assistent. Werkt je assistent nog geen volledig jaar bij jou? Dan kijkt men naar de gewerkte maanden van je assistent en zo het zal het maximum bedrag uitgerekend worden. Ook cultuur- en sportcheques zijn een optie. Is je assistent in dienst via interim? Dan kan je enkel ecocheques toekennen als je dit in het begin van het jaar al in orde gebracht hebt via het interim-kantoor.


4) Vergeet daarnaast het vertrekvakantiegeld niet. Is jouw assistent in de loop van het jaar minder uren gaan werken, dan moet je hem vertrekvakantiegeld betalen. Meer informatie lees je hier .


5) Misschien kan je nog dienstencheques bestellen maar wacht niet tot de laatste dag want dan gaan ze pas in 2019 van je rekening en tellen ze niet mee voor je budget van dit jaar.


6) Heb je je vrij te besteden bedrag opgevraagd? Als je het nog niet gevraagd hebt, doe het dan nog, je hebt er recht op.(kan alleen bij een persoonsvolgend budget)


7) Zit je met de vraag hoe je budget er volgend jaar zal uitzien en welke kosten er komen, spreek dan zeker af met je coach.


8) Ben je nog geen lid bij ons? Je kan altijd lid worden en bouw mee aan een wereld waarin mensen met of zonder handicap gelijkwaardig samen leven.


Heb je vragen, neem dan zeker contact op met de advieslijn.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord