Advieslijn 03 808 22 99

Ik heb nog budget over. Daalt mijn budget dan in 2024?

Geschreven op di 28 november, 2023 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Ik heb nog budget over. Daalt mijn budget dan in 2024?

Een vraag die veel gesteld wordt aan de advieslijn: verlaagt mijn budget als ik op het einde van het jaar nog budget over heb? Het antwoord is neen: ook in 2024 start je met je toegekende jaarbudget.

Ook als je in 2023 je budget niet opgebruikt, start je in 2024 met je toegekende jaarbudget. Je budget vermindert dus niet als je een budgetoverschot hebt op het einde van het jaar.

Let wel: het budget dat je dit jaar overhebt, kan je volgend jaar niet meer gebruiken en ben je dus kwijt. Je kan dus geen budget overdragen naar volgend jaar. 

Hoe kan ik mijn resterend budget inzetten?

  • Vraag je vrij besteedbaar bedrag op.
  • Geef je assistent een eindejaarsgeschenk.
  • Heb je een overeenkomst met een dienstenchequebedrijf? Dan kan je met je resterende budget dienstencheques aankopen. Wacht daar niet te lang mee. De betaling van de dienstencheques moet nog in 2023 van je rekening gaan. Bestel je bijvoorbeeld op 31 december 2023 dienstencheques en gaat de betaling pas op 1 januari 2024 van je rekening? Dan moet je dat bedrag betalen met je budget van 2024.
  • Heeft iemand doorheen het jaar veel voor je gedaan? Maar heb je hem of haar nog niet vergoed? Schrijf je assistent in als vrijwilliger of als bijklusser. Hou rekening met tot wanneer je de prestaties kan ingeven. Dat verschilt per organisatie.

Wat als ik budget over heb?

Merkt het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) herhaaldelijk op dat je je budget niet volledig gebruikt? Dan zoeken ze eerst uit hoe dat komt. Je vindt bijvoorbeeld niet de juiste ondersteuning of het lukt je niet om kostenstaten in te dienen.

Het VAPH stuurt je een brief. Als je die brief beantwoordt en uitlegt waarom je minder budget besteedde, dan bekijkt het VAPH op welke manier je daarbij geholpen kan worden. 

Reageer je niet op de eerste brief? Dan stuurt het VAPH na 30 dagen een herinneringsbrief. Als je de eerste brief uit het oog verloor, heb je dus nog een tweede kans om te antwoorden.

Als je ook daarop niet reageert, dan kan het VAPH beslissen dat je je verplicht moeten laten bijstaan door een bijstandsorganisatie zoals Onafhankelijk Leven. Tijdens 4 sessies begeleidt een bijstandsorganisatie je om de besteding en administratie van je budget op orde te krijgen.

Hulp nodig of een vraag? Contacteer de advieslijn

Contacteer de advieslijn via 03 808 22 99 of advies@onafhankelijkleven.be. We helpen je graag verder!

Stuur ons een mailtje

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord