Advieslijn 03 808 22 99

Ik heb gelukkig de hulp van mijn madammen. Maar veel mensen met een handicap worden nu dubbel getroffen.

Geschreven op ma 6 april, 2020 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

Ik heb gelukkig de hulp van mijn madammen. Maar veel mensen met een handicap worden nu dubbel getroffen.

Viviane is 60 en stond mee aan de wieg van Onafhankelijk Leven. Ze is ook budgethouder van het eerste uur en daarvoor prijst ze zich nu gelukkig. Met de hulp van haar ‘madammen’ lukt het haar om thuis in quarantaine te blijven. Maar ze ziet ook hoe veel mensen met een handicap het nu zeer zwaar hebben.

Van vrijheid beroofd

Wie had maanden geleden gedacht dat een virus in staat zou zijn de helft van de wereldbevolking te veroordelen tot quarantaine. Niemand, toch? En, toch is het vandaag een feit. Niet meer gaan werken, naar school gaan of met vrienden afspreken. Wat een impact heeft dit op de economie, het sociaal en cultureel leven en op de mens als individu? Het nieuws toont aan dat de impact immens is. Maar de impact op mensen met een handicap wordt vaak vergeten en die is dubbel zo groot.

Mensen ervaren nu op grote schaal wat het betekent om van je vrijheid beroofd worden. Een groot deel van mensen met een handicap ervaart dit dagelijks. Tenzij je als persoon met handicap het geluk hebt dat je over een budget beschikt, je assistentie of ondersteuning zelf kan organiseren en dus impact hebt op je eigen leven. Daarnaast heb je de fysieke en mentale ontoegankelijkheid en hindernissen op vlak van mobiliteit, gebouwen, huisvesting, … Deze factoren belemmeren ons ook om deel te nemen aan de samenleving op alle vlakken.

Vandaag zit bijna iedereen thuis en veel mensen geven aan zich eenzaam te voelen. Mensen met een handicap en ouderen worden daarbij dubbel getroffen. Als je geen handicap hebt en je moet thuisblijven, kan je jezelf nog altijd behelpen. Als je een handicap hebt, mag je blij zijn dat je assistenten willen blijven komen of dat je mantelzorgers het aankunnen.

Geluk met ‘mijn madammen’

Wat mezelf betreft, ik zag via het nieuws de crisis in China escaleren tot een wereldcrisis. Toen het dichtbij kwam heb ik voor mezelf alles op een rijtje gezet door op te lijsten welke maatregelen ik in mijn thuissituatie kan nemen om het zo veilig mogelijk te houden voor mezelf en mijn assistenten.

Ik heb dit duidelijk gecommuniceerd naar al ‘mijn madammen’. De afspraken hing ik overzichtelijk op in huis op cruciale plaatsen. Een aantal van mijn assistenten vielen tijdelijk uit door een hoofdvalling, langdurige vermoeidheid, keelpijn. De afspraak is dat ze bij het minste symptoom thuisblijven. Alles communiceren we via een whatsappgroep. Gelukkig heb ik nogal een uitgebreide groep assistenten (via Helpper, interim, Wijkwerk, dienstenchequebedrijf, vrijwilligerswerk, verpleegkundigen), waardoor mensen voor elkaar kunnen invallen.

Persoonlijk ben ik geen persoon die zich vlug eenzaam voelt en verveelt. Het enige dat ik natuurlijk mis, is dat ik niet op verplaatsing kan gaan. Ik heb mezelf opgelegd zeker niet buitenshuis te gaan. Ik heb eigenlijk geen schrik, maar dit wil absoluut niet zeggen dat ik nonchalant ben. Ik wil uitsluiten dat ik besmet geraak door buitenshuis in contact te komen met derden en hierdoor mijn assistenten besmet. Natuurlijk moet ik erop kunnen betrouwen dat mijn assistenten ook de quarantaine regels in acht nemen. En, dit kan ik. Ik heb een ploeg van super madammen.

Moeilijkere situaties

Ik denk vaak aan de mensen die zich in moeilijkere situaties bevinden. Het is niet eenvoudig om je als persoon met handicap staande te houden in een crisis zoals de coronacrisis. Via mijn collega’s vang ik schrijnende verhalen op. Ik ben blij dat we als team alles doen om zoveel mogelijk mensen te helpen en opkomen voor de mensen die het zo moeilijk hebben.

Als alles achter de rug is, zullen we de impact van deze crisis op het dagelijks leven van mensen met een handicap, hun familie en hun assistenten in kaart brengen en aanbevelingen formuleren. We zullen dit communiceren naar de overheid. Want eerlijk gezegd, wij blijven de onzichtbare burgers, ook in deze coronacrisis.

Ik wens iedereen nog veel sterkte. Tijdens deze crisis maar ook erna.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord