Advieslijn 03 808 22 99

‘Ik heb al mooie avonturen beleefd in mijn rolstoel’

Geschreven op ma 5 december, 2022 door Liesbeth Vergauwen in de categorie Getuigenis

‘Ik heb al mooie avonturen beleefd in mijn rolstoel’

Sam Buytaert (39) heeft een zeldzame neuromusculaire aandoening. Hij ging door een moeilijke periode, maar ontdekte dat een rolstoel niet betekent dat je niets meer kan: “Sindsdien laat ik me niet meer tegenhouden om naar buiten te komen. En als ambassadeur van Onafhankelijk Leven voer ik mee actie om ervoor te zorgen dat we daarbij minder drempels zouden tegenkomen.”

‘Ik had het gevoel dat er telkens een deur dichtging’

“Toen ik jong was, wist geen enkele dokter wat ik had. Ze deden veel onderzoeken, maar gaven weinig antwoorden. Ik had zoveel pijn en ik had het gevoel dat niemand naar me luisterde en dat niemand me kon helpen.”

“Uiteindelijk ontdekten artsen dat ik een neuromusculaire aandoening heb die heel zeldzaam is. Wereldwijd hebben er maar 25 mensen hetzelfde als ik. Mijn beperking gaat elk jaar achteruit”, vertelt Sam. “Eerst moest ik een gewone rolstoel gebruiken, daarna een elektrische rolstoel. Daardoor had ik het gevoel dat er telkens een nieuwe deur dicht ging, maar dat er geen nieuwe deuren opengingen.”

10 jaar geleden ging het erg slecht met Sam. “Gelukkig ben ik toen Lizy tegengekomen. Zij is ook ambassadeur bij Onafhankelijk Leven. Zij heeft veel met me gepraat en me verteld hoe ik de juiste zorg kon vinden. Ze heeft me geholpen om alles geregeld te krijgen. Sinds oktober vorig jaar heb ik een persoonsvolgend budget.”

Mooie avonturen

Sam ontdekte wat er mogelijk was vanuit een rolstoel. “Lizy stelde me voor dat ik eens een reis zou maken. Een geweldig advies! Sindsdien heb ik al veel mooie reizen gemaakt”, vertelt Sam enthousiast.

“Cuba was een van mijn favoriete bestemmingen. Havana was de max. In het toeristische centrum is een rolstoeltoegankelijk parcours aangelegd. Biljartlakenvlak, dat heb ik nog nooit meegemaakt! Toen ik een keer buiten het toeristisch centrum terecht kwam, kon ik onmogelijk verder met mijn rolstoel omdat de weg zo hobbelig lag. Maar ik werd meteen geholpen door een  behulpzame man die me terug naar het centrum bracht”, herinnert Sam zich.

Ook in zijn thuisstad Sint-Niklaas gaat hij graag naar buiten. “Elke dag doe ik 10 tot 15 km. Ik heb een hulphond die graag wandelt, dus ga ik een paar keer per dag met hem naar buiten.”

Tijdens die wandelingen komt hij vaak obstakels tegen: “Mensen houden weinig rekening met rolstoelgebruikers. Ze parkeren hun fiets midden op het voetpad en denken niet aan de problemen die wij daardoor ondervinden. Als ik hen daarop aanspreek, dan reageren ze vaak boos.”

Samen praten

“Maar wat moet ik dan doen? Binnenblijven? Wij moeten ons niet wegsteken, we moeten net meer zichtbaar worden in de maatschappij”, vindt Sam. Het is een van de redenen waarom Sam besloot om ambassadeur te worden bij Onafhankelijk Leven.

“Politieke actie en campagnes vind ik belangrijk”, vertelt Sam. “En ik heb ook gemerkt dat je veel bereikt door met elkaar te praten en samen een oplossing te zoeken. Een gebouw wordt meestal ontworpen door mensen die niet in een rolstoel zitten. En zo’n architect denkt er vaak niet aan hoe moeilijk hij het ons maakt. Als ik daarover in gesprek ga, dan merk ik wel dat veel mensen rekening willen houden met ons.”

Er zijn positieve evoluties, volgens Sam. “Het stadhuis van Sint-Niklaas is 100% toegankelijk. En ook bij wegenwerken let de stad er tegenwoordig op dat er een rolstoeltoegankelijk pad beschikbaar blijft.” Maar er is nog werk aan de winkel. Onlangs probeerde hij met de trein naar Planckendael te gaan, maar dat bleek een heel avontuur.

‘Ga naar buiten’ 

Telkens blijft Sam zoeken naar wat er wel mogelijk is. “Toen mijn aandoening verergerde en ik permanent in een rolstoel moest zitten, dacht ik dat dat het einde van mijn leven zou zijn. Nu heb ik ontdekt dat er nog veel mogelijkheden zijn. Mijn advies voor andere mensen in een rolstoel? Ga op zoek naar wat je wel nog kan en doe het gewoon. Ga naar buiten, zodat we meer zichtbaar worden in de maatschappij.”

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? 

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord