Advieslijn 03 808 22 99

Ik ga op reis en neem mee... Een assistent

Geschreven op wo 19 juli, 2017 door Xander Berbé in de categorie Assistentie

Ik ga op reis en neem mee... Een assistent

Er zijn heel wat redenen om een persoonlijk assistent mee op reis te nemen. Maar waar vind je hier geschikte kandidaten voor? En hoe betaal je de extra kosten van een assistent op reis met je PAB/PVB?

Vind een assistent

Of je nu naar de zee, op safari of naar een luxeresort op reis vertrekt, een persoonlijk assistent als metgezel kan je vakantie ongetwijfeld nog wat ontspannender en zorgelozer maken. Je bent niet afhankelijk van je familie of vrienden die meereizen, ook niet van de lokale dienstverlening. Je kan zelfs alleen vertrekken als je dat wil. Er zijn hier ook zeker kandidaat-assistenten voor maar waar vind je ze?

Op Zorgenassistentie kan je een vacature plaatsen als je op zoek bent naar een assistent. Interessant aan het uitschrijven van een vacature is dat kandidaten jou kunnen contacteren. Je weet dan zeker dat ze geïnteresseerd zijn en weet hebben van de situatie en de dienst die je van ze vraagt. Ook voor vrijwilligers kan je een vacature plaatsen op Zorgenassistentie.

Kosten ingeven

Uiteraard is een meereizende assistent niet gratis. Het loon van de assistent tijdens je reis kan je op de gebruikelijke manier betalen met je budget. Het VAPH hoeft hiervan niet op de hoogte te zijn. Verwittig wel op voorhand je interimkantoor of sociaal secretariaat zodat zij het nodige kunnen regelen. Als je niet genoeg budget hebt voor het loon van een assistent op vakantie kan een vrijwilligersvergoeding eventueel een oplossing zijn. Best vraag je op voorhand na bij je vrijwilligersorganisatie of je vrijwilliger verzekerd is in het land waar je naartoe wil. Binnen Europa zal dit geen probleem zijn.

Naast het loon of de vrijwilligersvergoeding van je assistent zijn er nog diverse andere kosten die je kan betalen met je budget. Voor minderjarige PAB’ers kan dit via de indirecte kosten. Bij de meerderjarige PVB’ers is dit eenvoudiger. Zij kunnen hiervoor hun vrij besteedbaar deel aanwenden.

PAB

Eten, drinken, inkomtickets, reiskosten (bus, trein, tram, vliegtuig) en overnachtingskosten van je assistent kan je ingeven bij je indirecte kosten. Er zijn wel een aantal zaken waar op je moet letten.

Bewijzen

Alles moet bewezen worden met “reglementaire tickets”. De volgende gegevens moeten vermeld staan:

  • naam van de (horeca-)zaak of leverancier
  • datum
  • kostprijs

Deze tickets bewaar je thuis bij je andere indirecte kosten.

Hotelkosten

  • De kosten voor een (éénpersoons)hotelkamer voor je assistent.
  • Indien je omwille van medische redenen in dezelfde kamer verblijft met de assistent dan dien je een attest van je geneesheer als bewijs hiervan te sturen naar het PAB-cel. Je kan hiervoor dan de meerkosten inbrengen omdat je een tweepersoonskamer i.p.v. een éénpersoonskamer moet boeken. Je mag het prijsverschil tussen een één- en tweepersoonskamer inbrengen.
  • Indien je in 2 aparte kamers verblijft, mag je de kostprijs van de éénpersoonskamer van jouw assistent inbrengen. Bij een verblijf in een vakantiehuis, (sta-)caravan of appartement, kan je eveneens de meerkosteninbrengen. Bijvoorbeeld: je hebt een groter vakantiehuis nodig door het verblijf van de persoonlijke assistent nl. een vakantiehuis voor 6 personen i.p.v. voor 4 personen. In dat geval mag je het prijsverschil tussen het vakantiehuis voor 6 personen t.a.v. een vakantiehuis voor 4 personen inbrengen. Idem in geval van de huur van een appartement of (sta)caravan.

Er is geen beperking van het aantal assistenten waarvoor tickets ingebracht kunnen worden via de indirecte kosten. Hou er rekening mee dat je maximum 5% van het toegekende jaarbudget mag gebruiken voor indirecte kosten.

PVB

Bij PVB is er geen sprake van indirecte kosten. Je kan de diverse kosten betalen met het vrij besteedbaar deel van je budget. Je hoeft hiervoor geen bewijzen bij te houden.

Heb je hier nog vragen over? Contacteer gerust de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord