Advieslijn 03 808 22 99

'Ik doe het graag ook eens zonder dat zwaargewicht'

Geschreven op ma 9 mei, 2016 door Kim Vercruysse in de categorie Nieuws

'Ik doe het graag ook eens zonder dat zwaargewicht'

Het was ongeveer een jaar geleden: mijn hoogsteigen moment van mentale kortsluiting. De exacte oorzaak van dat laagtepunt weet ik niet meer precies. Wel ben ik zeker dat het te maken had met ofwel modder in de Franse Ardennen ofwel onderkoelde benen ergens op een mottige Vlaamse steenweg. Beiden even slechte ideeën als je een elektrische rolstoel gebruikt.

Het was ongeveer een jaar geleden dat het gebeurde. Mijn hoogsteigen moment van mentale kortsluiting, van frustratie die je hersenpan in twintig ongelijke stukken klieft. De exacte oorzaak van dat olijke laagtepunt weet ik niet meer precies. Wel ben ik zeker dat het te maken had met ofwel drempels in de Gentse binnenstad ofwel modder in de Franse Ardennen ofwel onderkoelde benen ergens op een mottige Vlaamse steenweg. Wat hebben die drie met elkaar te maken? Het zijn drie even slechte ideeën als je een elektrische rolstoel gebruikt.

 

Zonder die loodzware machine was ik bedlegerig

Ik ben sinds ongeveer 2010 rolstoelgebruiker door een spierziekte. Mijn armen zijn te zwak om een manuele rolstoel in beweging te krijgen, ik ben dus aangewezen op een elektrische stoel. Dat ding werkt perfect en ik ben elke dag opnieuw oneindig dankbaar dat het bestaat. Ik kan mezelf verplaatsen thuis, op het werk, in de winkel, in de tuin,… Zonder die loodzware en peperdure machine onder m’n kont zou ik bedlegerig zijn of permanent hulp nodig hebben. Ik heb die stoel dus absoluut nodig. Toch doe ik het soms graag ook eens zonder dat zwaargewicht. En dat is nu ook mogelijk.

Op de REVA beurs van april vorig jaar heb ik ze voor het eerst gezien. De Batec aankoppelwielen waarmee je manuele rolstoel in een paar seconden een elektrische brommer wordt. Op de stand van Mobility by Olivier kon je er verschillende testen. Olivier had zelfs een aantal medewerkers van de firma die deze Batec wielen maakt laten overvliegen uit Barcelona. Er bestaan drie versies van deze ‘handbikes’. De basisversie wordt helemaal manueel aangedreven met je armen. De hybride versie moet je ook nog steeds zelf aandrijven maar hier wordt je geholpen door een klein motortje. Mijn Batec wordt volledig elektrisch aangedreven, ik moet enkel gas geven. Je kan ongeveer 40 km ver rijden met een volle batterij en haalt makkelijk 20 km per uur. Het kliksysteem zit heel goed in mekaar, overal waar je wil ga je dus in een oogwenk van een elektrische scooter naar een compact manuele stoel. 

Nooit verwacht dat ik er zoveel aan zou hebben: mijn Batec

Ik had nooit verwacht dat ik zoveel zou hebben aan die Batec. Het is plots veel makkelijker de stad in te trekken en bijna elk café binnen te rollen. Zoals iedereen weet zijn er bijna overal drempels in Vlaanderen maar met een manuele stoel zijn die veel haalbaarder dan met een elektrische stoel. Ik rij ook veel sneller dan met mijn elektrische stoel waardoor ik heel makkelijk van plek naar plek kan gaan, net zo makkelijk als al die fietsers. De Batec en mijn manuele stoel hebben ook allebei grote wielen waardoor je niet altijd op asfaltwegen moet blijven maar je ook het bos in kan.

De Batec aankoppelwielen worden gemaakt in Barcelona. Het was een ingenieur die door een ongeval in een rolstoel belandde die de wielen heeft ontworpen en dit bedrijfje heeft opgestart. Je voelt dat deze toestellen ontstaan zijn uit de leefwereld van een gebruiker. Dat maakt ze ontzettend goed.  Je moet wel niet rekenen op tussenkomst van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) vrees ik, voor zover ik weet is deze er nog nooit gekomen. Het ding is niet goedkoop maar je gaat er hopen plezier aan beleven, dat mag al wat kosten denk ik dan.

Cor Van Damme, directeur Dienstverlening Onafhankelijk Leven vzw

Meer weten over een Batec? Surf dan naar www.mobilitybyolivier.be of bel 053 43 02 32.
Je kan ook vrijblijvend een afspraak maken via info@mobilitybyolivier.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord