Advieslijn 03 808 22 99

"Ik besef dat ik ook iets in de samenleving kan betekenen en niet bij de pakken moet blijven zitten"

Geschreven op ma 22 mei, 2023 door Kurt Jacobs in de categorie Getuigenis

"Ik besef dat ik ook iets in de samenleving kan betekenen en niet bij de pakken moet blijven zitten"

Glenn Conings is 27 jaar en ambassadeur bij Onafhankelijk Leven. Hij lijdt aan cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis die gepaard gaat met beschadiging aan de hersenen. Hij verplaatst zich in zijn rolstoel. En leeft helemaal onafhankelijk, dankzij de hulp van zijn assistent Kenny. Samen brengen ze de dag door en doen ze wat op de agenda van Glenn staat.

Leven zoals jij wilt

Het verhaal van Glenn is meteen ook het verhaal van Kenny. Want al meer dan 10 jaar is Kenny de assistent van Glenn. Dankzij deze ondersteuning leeft Glenn het leven, zoals hij het wil. En daar is hij fier op.

Niet alleen

Activist Peter Lambreght heeft Glenn een totaal andere wereld laten zien. "Plots kwam ik mensen tegen met dezelfde beperking als ik. Zij waren actief, kritisch en zelfbewust. En zij geloofden in zichzelf en verwachtten dat anderen dat ook doen," vertelt Glenn.

Glenn zou naar een voorziening kunnen gaan. Daar is alles wat hij nodig heeft en daar zijn voldoende mensen die voor hem zorgen. Toch kiest hij een ander leven: eentje met een persoonlijke assistent aan huis. Waar hij één op één samenwerkt met zijn begeleider Kenny. "Je zou kunnen zeggen dat we bijna broers zijn," vertelt Kenny.

Hoe het zo is gekomen?

Kenny is haast toevallig in het leven van Glenn gerold. Hij werkte in de bouwsector, maar na een ongeval kreeg hij last van zijn enkel. Niet ideaal om daarmee de hele dag op een bouwwerf te staan. Hij kende Glenn via zijn vriendin. Ze waren al eens samen op café geweest. Tot Glenn Kenny mee vroeg als begeleider naar het wereldkampioenschap rolstoelhockey in München. Na deze trip stelde Glenn Kenny de vraag of hij in het dagelijkse leven zijn begeleider wilde zijn. En ondertussen gaan de jaren voorbij en voelen deze twee elkaar goed aan.

Dag in, dag uit

Glenn heeft zijn eigen appartement, maar slaapt en woont momenteel bij zijn mama. ‘Ik heb een aantal fysieke problemen, die ik nu 1 voor 1 ben aan het oplossen. Maar ik wil binnenkort fulltime op mijn appartement wonen," zegt Glenn. Dat is mogelijk dankzij Kenny. "Ik kom ’s ochtends toe. Ik help Glenn bij het eten, het toilet en klaarmaken," vertelt Kenny. "Meestal zijn de ochtenden rustig. De kinesist komt al eens. Dan help ik met de overgang van het bed naar de rolstoel. In de namiddag ben ik vaak Glenns chauffeur. Dan rijd ik hem waar hij naar toe wil. Soms gaan we de stad in, naar de winkel of op bezoek bij vrienden of familie. Ik ben er om Glenn zijn leven te laten leiden."

Of toch van maandag tot vrijdag, van half tien tot vier uur. Buiten die uren heeft Glenn gelukkig steun van zijn zus en van andere assistenten. Toch is dit nog één van de limieten aan het zorgsysteem. "Ik vind het erg voor Glenn dat ik er soms niet kan zijn," zegt Kenny. "Op die momenten moet hij terugvallen op vrienden, familie en vrijwilligers die hij soms niet kent. Idealiter zou hij zeven dagen op zeven assistentie hebben. Maar de zorgbudgetten laten dat helaas niet toe."

Samen discussiëren

Glenn en Kenny hebben een goede band. Glenn heeft overal zijn mening over. "Soms discussiëren we over politiek of over de regeringsvorming. Bij alles wat ik doe, houd ik een oogje in het zei. Glenn praat soms stil en onduidelijk. Ik begrijp hem, omdat ik hem al zo lang ken. Soms help ik hem bij gesprekken, maar enkel als het echt nodig is," zegt Kenny. "Ik ben er niet om Glenn advies te geven. Ik ben zijn assistent, niet zijn voogd."

Opkomen in de samenleving

Glenn is heel zorgzaam en altijd bereid anderen te helpen. "Ik besef dat ik ook iets voor de samenleving kan betekenen. Voor Onafhankelijk Leven ga ik praten met sponsors over mijn leven. Ik ben ook lid van de Politieke Raad, waar ik advies geef over de politieke strategie van de organisatie. En ik doe beleidswerk en volg de commissie welzijn op de voet op," vertelt Glenn.

"In 2018 nam ik het op tegen de filmzaal in mijn buurt. Ik wil niet bij de pakken blijven zitten. Dat cinemacomplex was helemaal rolstoeltoegankelijk, tot ze startten met verbouwingen. Er zijn nu nieuwe filmzalen, waar rolstoelgebruikers niet binnen kunnen. Dat is om gek te worden. Ik heb heel wat mails gestuurd en wilde het er niet bij laten. Ik nam zelfs contact op met Unia, maar het is verwaterd en ik heb er niets meer van gehoord," zegt Glenn.

Toekomst

De visie van Onafhankelijk Leven geeft Glenn goesting in het leven. "De komende jaren wil ik mij verder inzetten voor een inclusieve wereld. Ik denk aan toegankelijkheid, mobiliteit, wonen… eigenlijk vind ik dat de samenleving op alle mogelijke domeinen inclusiever moet zijn."

Vertel ook je verhaal

Veel van onze leden hebben een straf verhaal te vertellen. Wil jij je ervaring delen met andere leden van Onafhankelijk Leven? Laat je gegevens hier achter.

Ja, ik wil mijn verhaal vertellen

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord