Advieslijn 03 808 22 99

Ik ben naar het schijnt gehandicapt nu

Geschreven op zo 16 oktober, 2016 door Xander Berbé in de categorie Nieuws

Ik ben naar het schijnt gehandicapt nu

Dirk Schockaert is 43 jaar en had een topfunctie als communicatieverantwoordelijke bij De Lijn. In oktober 2013, tijdens een vakantie met zijn vrouw en kinderen, kreeg hij ’s nachts een herseninfarct. Op een paar seconden tijd was alles anders. We hadden een interview met Dirk over vroeger, vandaag en wat assistentie voor Dirk betekent.

Mijn leven veranderde compleet. Ik was uiteraard heel blij dat ik mijn infarct had overleefd, en al even blij toen ik na anderhalf jaar ziekenhuisverblijf weer naar huis mocht, maar ik realiseerde me niet wat me te wachten stond.

Na 3 jaar revalideer ik nog altijd en ondervind ik de gevolgen van mijn hersenschade. Ik ben nu gehandicapt naar het schijnt. Dat drong pas écht  tot me door toen ik een parkeerkaart voor mindervaliden kreeg toegestuurd. Plots behoorde ik tot de wereld van mensen met een beperking.

Halfzijdig verlamd en mijn hersenen willen niet mee

Door mijn halfzijdige verlamming ben ik fysiek enorm beperkt. Ik moet alles met mijn rechterhand doen. Verder negeren mijn hersenen mijn linkerzijde. Dat maakt eigenlijk álles moeilijk – ook zaken die op het eerste gezicht eenvoudig lijken. Zoals lezen bijvoorbeeld. Het is iets heel raar,ik kan niet goed uitleggen hoe mijn hersenen reageren.

Mijn top job ben ik kwijt, mijn vrienden gelukkig niet

Het verdriet om mijn leven zoals het vroeger was, is groot. Als voormalig woordvoerder had ik boeiende contacten en een uitgebreid sociaal leven. Ik was ook docent bij Syntra West. De vrienden zijn gebleven en steunen mij enorm, maar al de rest is weggevallen. Het is onwaarschijnlijk hoe je leven kan veranderen in één seconde.

Aanpassen aan een man in een rolstoel

Mijn ongeval heeft ook heel veel gevolgen voor mijn gezin. Mijn vrouw moet écht voor álles instaan. Ze heeft haar werk, de opvoeding van de kinderen en de zorg voor mij. De dag van mijn herseninfarct was ik aan het ravotten met mijn kinderen in de duinen, dat was de laatste keer dat  ik met mijn kinderen kon spelen. Nu moeten zij zich aanpassen aan een papa in een rolstoel…

Gelukkig heb ik een assistentiebudget

Gelukkig heb ik een persoonlijk assistentiebudget, waarmee ik assistentie betaal. Samen met die assistenten neem ik mijn deel van het huishouden op. Dat er nu assistenten  in huis lopen vinden mijn kinderen heel normaal. Ze begrijpen de noodzaak

ervan. Ik kan dankzij de assistentie  ook echte papa-dagen beleven. Ook  kan mijn vrouw blijven werken en  haar eigen ding doen. Ik heb twee fantastische assistentes in dienst die op kot zitten in Gent. Ze vertelden over hun feestjes en de weinige slaap, dat houdt me jong, machtig!

Vroeger parkeerde ik mij soms op een gehandicaptenplaats

Nu pas besef ik wat toegankelijkheid betekent. Vroeger zette ik mij soms op een gehandicapten plaats. Wat was ik toen een klootzak. Als Cercle Brugge supporter ga ik er bij de bouw van het nieuwe stadium op toezien dat er rekening met toegankelijkheid gehouden wordt. Het is ook een hele
opdracht om in mijn mooie Brugge een toegankelijke horecazaak te vinden.
Soms kan je wel binnen maar is het toilet enkel via een trap bereikbaar of veel te klein voor een rolstoel.

Ik werk aan Dirk versie 2.0

Ik doe nu vrijwilligerswerk bij Onafhankelijk Leven vzw. Ik geef daar communicatieadvies. Een functie hebben, doet me echt deugd. Daarnaast ijver ik voor meer aanpassingen
voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld inzake toegankelijkheid.
Het blijft zwaar om door het leven te moeten als een half mens – zo
voelt het – maar ik kan nu tenminste weer betekenis geven aan mijn leven. Ik werk aan de Dirk 2.0 versie.

Van 10 tot 16 oktober 2016 is het de week van NAH (Niet-Aangeboren Hersenletsel). Elk jaar opnieuw komen er in Vlaanderen 50 000 mensen met NAH bij. Daarvan hebben, net zoals Dirk, zo’n
15 000 mensen blijvende beperkingen. www.weekvanNAH.be
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord