Advieslijn 03 808 22 99

IEDEREEN ANDERS, ALLEMAAL GELIJK!

Geschreven op do 29 december, 2016 door Mathias Van Hove in de categorie Nieuws

IEDEREEN ANDERS, ALLEMAAL GELIJK!

Mireille Devillé en Liesbeth Gheldof beiden rolstoelgebruikers namen deel aan het project ‘Iedereen anders, allemaal gelijk’. Het project is een initiatief van het tweede jaar haarzorg en verzorging in Ieper. De leerlingen leren van de getuigenis van Mireille en Liesbeth wat het betekent om een beperking te hebben. De leerlingen trokken ook de straat op om aan de lijve te ondervinden wat toegankelijkheid betekent.

Het tweede jaar Haarzorg en het tweede jaar Verzorging-Voeding van Immaculata Ieper werd gedurende twee en een halve dag ondergedompeld in het project ‘Iedereen anders, allemaal gelijk!’ Vrijdag vlogen ze erin met de getuigenis van Mireille Devillé (28), deze rolstoelgebruiker liet zien hoe haar doorzetting en haar hulphond haar dagelijks meehelpt om toch zelfstandig te wonen.  In de volgende getuigenis vertelde Liesbeth Gheldof (40) hoe zij op 25-jarige leeftijd verlamd werd door aanrijding door een dronken chauffeur: Hoe ga je ermee om en kan je partner zijn en ondertussen mama van 2 lagere schoolkinderen?
In de namiddag trokken de leerlingen in kleine groepjes de stad in met een heuse checklist: Zijn de gebouwen/plaatsen in Ieper gemakkelijk toegankelijk voor mensen met een beperking? Besluit: een duim omhoog voor een nieuw openbaar gebouw zoals Het Perron. Zelfs de toiletten werden daar aan het meetlint onderworpen en door de enthousiaste leerlingen goedgekeurd. Duim echter naar beneden voor winkelstraten Stationsstraat, Tempelstraat en Boterstraat: rolstoelgebruiker Liesbeth die mee op pad ging kan bij het gros van de winkels en horeca in de kou blijven staan.
Op het vlak van toegankelijkheid is er nog een lange weg te gaan, acties zoals deze zetten winkeliers en  leerlingen aan het denken. Met een paar éénvoudige inspanningen kunnen winkels maar ook horeca en andere publieke plaatsten toegankelijk worden gemaakt. Dit is niet enkel ten goede van de rolstoelgebruiker maar ook rollators en ouders met buggy’s zullen blij zijn, meerdere vliegen in één klap dus.
Liesbeth:”Dit vind ik een super initiatief van enkele leerkrachten van Immaculata, vandaar dat ik er al meerdere jaren op rij aan meewerk. Het maakt leerlingen vanaf een jonge leeftijd betrokken op maatschappelijk relevante thema’s. Ik ervaar dat zo’n getuigenis effectief een indruk nalaat op jongeren, zo was er bijvoorbeeld een meisje dat mij verschillende jaren later zelf opnieuw contacteerde toen ze een eindwerk maakte rond toegankelijkheid in Ieper.”
In dit project stonden ook een bezoek aan Huize Matthijs, een bezoek aan een aangepaste woning voor een mama in een rolstoel, een bezoek aan ’t Een en ’t ander (winkel met een boodschap) en tenslotte ook een bezoek aan spel-o-theek  De Stokpop op het programma.
Data van het project: vrij 16, ma 19 en di 20 december 2016. Mireille en Liesbeth zijn ambassadeur voor vzw Onafhankelijk Leven, een vereniging die opkomt voor de rechten van mensen met een beperking en dienstverlening geeft verleent  mensen met een persoonsvolgend budget.
Meer info over Onafhankelijk Leven vzw: www.onafhankelijkleven.be

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord