Advieslijn 03 808 22 99

Hou rekening met kosten voor 2021 die in 2022 komen

Geschreven op di 23 november, 2021 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Hou rekening met kosten voor 2021 die in 2022 komen

Weet je niet meer welke kosten van budgetjaar 2021 je nog kan verwachten in 2022? Of tot wanneer je de laatste kosten van 2021 mag indienen bij het VAPH? We zetten het voor jou op een rijtje. 

Hoe sluit je het budget van 2021 af?

De facturen van prestaties geleverd in december krijg je pas vanaf januari het volgende jaar. Gelukkig heb je tot en met 31 maart 2022 tijd om je laatste kosten van 2021 in te dienen. Ook facturen die je al eerder betaalde in 2021, maar nog niet indiende bij het VAPH, kan je indienen tot deze datum. Vroeg je het vrij besteedbaar deel van 2021 nog niet op? Vraag dit dan ten laatste op 31 maart 2022 op.

Verwacht je nog kosten, maar heb je die niet voor 31 maart? Dien alle kosten die je voor 31 maart hebt tijdig in. Komt er hierna nog een kost? Op mijnvaph.be motiveer je waarom je deze kost te laat indient. Je kan ook contact opnemen met Team Budgetbesteding van het VAPH. Zo kan jemits goedkeuring van het VAPH - uitzonderlijk ook kosten van 2021 na 31 maart 2022 indienen.

Om welke redenen mag je kosten laattijdig indienen?

Het VAPH verduidelijkt welke redenen zij aanvaardt als je na 31 maart 2022 kosten indient:

  • De factuur werd laattijdig ontvangen bij het afhandelen van de kosten van een arbeidsongevallenverzekering
  • De budgethouder was opgenomen in een ziekenhuis of revalidatiecentrum in de maand maart
  • De bijstand door een bijstandsorganisatie is laattijdig naar aanleiding van inspectie of ex post controle
  • De laattijdig ingevoerde kost komt voort uit vaststellingen van zorginspectie of ex post controle
  • Er was betwisting over het contract en daarvan werd er bewijs toegevoegd
  • Er worden laattijdige kosten ingediend na of wegens afrekening van een cashbudget.

Arbeidsongevallenverzekering voor je assistent

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat? Dan betaal je jaarlijks bij de start van het nieuwe jaar een arbeidsongevallenverzekering. Daarnaast kan er bij het afsluiten van het jaar nog een afrekening komen. De afrekening kan ervoor zorgen dat je moet bijbetalen of geld terugkrijgt. De afrekening voor het jaar 2021 kan na 31 maart 2022 komen. Hou er rekening mee dat je deze kost of creditnota moet inbrengen in het budget van 2021 en dat je - als de afrekening na 31 maart komt - moet motiveren bij het VAPH waarom deze kost of creditnota te laat is.

Creditnota

Een creditnota is geen kost, maar maakt juist budget vrij als je hem inbrengt. De creditnota RSZ en VOP-premie voor het laatste kwartaal van 2021 ontvang je pas vanaf januari 2022. Hou er rekening mee dat je deze terugbetaling moet inboeken in budgetjaar 2021.

RSZ

Sommige budgethouders ontvangen de doelgroepvermindering eerste aanwerving. Dit is een vrijstelling van de patronale bijdragen voor de sociale zekerheid wanneer je de allereerste assistent via een sociaal secretariaat in dienst neemt. Deze budgethouders krijgen per kwartaal een terugbetaling van de RSZ in de vorm van een creditnota. De creditnota van het laatste kwartaal van 2021 ontvang je pas in het jaar 2022.

VOP-premie

Heeft één van jouw assistenten een erkende arbeidshandicap? Dan ontvang je misschien de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). De creditnota van de VOP-premie van het laatste kwartaal van 2021 ontvang je ook pas in het jaar 2022.

Hoe zit het nu weer met mijn budget?

Een overzicht van wat je in 2021 al besteedde, zie je in het online portaal Mijnvaph.beVind je het online portaal onduidelijk? Geef de advieslijn of je coach een volmacht. Dan kijken wij met je mee. 

Nog vragen of hulp nodig?

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord