Advieslijn 03 808 22 99

Hou rekening met de kosten voor 2019 die in 2020 komen

Geschreven op vr 13 december, 2019 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Hou rekening met de kosten voor 2019 die in 2020 komen

Heb je een PAB of PVB? Vraag je je af wanneer je de laatste kosten moet indienen? En welke kosten voor budgetjaar 2019 je nog kan verwachten in 2020? In dit artikel kom je meer te weten.  

Hoe sluit je het budget van 2019 af?

Facturen van prestaties in december krijg je meestal pas vanaf januari in 2020. Gelukkig heb je tijd tot 1 maart 2020 om je laatste kosten van 2019 in te dienen. Ook facturen die je al eerder betaalde in 2019, maar nog niet indiende bij het VAPH, kan je nog indienen tot 1 maart 2020. Heb je het vrij besteedbaar deel van 2019 nog niet opgevraagd? Zelfs dit kan je opvragen tot 1 maart.

Verwacht je nog kosten, maar heb je die niet voor 1 maart? Je moet niet op deze factuur blijven wachten om een kostenstaat in te dienen. Dien gewoon de kosten die je al hebt in voor 1 maart 2020. Komt er hierna een kost? Op mijnvaph.be kan je via de blauwe knop ‘motivatie’ toelichten waarom je een kost later indient. Je kan ook contact opnemen met Team Budgetbesteding van het VAPH. Zo kan je – mits goedkeuring van het VAPH - uitzonderlijk ook kosten van 2019 na 1 maart 2020 indienen.

Arbeidsongevallenverzekering voor je assistent

Werkt je persoonlijk assistent via een sociaal secretariaat? Dan moet je jaarlijks de arbeidsongevallenverzekering betalen. Deze betaal je bij de start van het nieuwe jaar.

Daarnaast kan er bij het afsluiten van het jaar nog een afrekening komen van deze arbeidsongevallenverzekering. De afrekening kan ervoor zorgen dat je ofwel moet bijbetalen ofwel geld terugkrijgt. De afrekening voor het jaar 2019 kan nog na 1 maart 2020 komen. Hou er dus rekening mee dat deze kost of creditnota ingebracht moet worden in het budget van 2019. Als dit na 1 maart komt, motiveer je waarom deze kost of creditnota later is via mijnvaph.be of neem je contact op met Team Budgetbesteding en vraag je om dit nog te mogen indienen voor het jaar 2019.

Creditnota

Een creditnota is geen kost, maar maakt juist budget vrij als je hem inbrengt. De creditnota RSZ en VOP-premie voor het laatste kwartaal van 2019 ontvang je pas vanaf januari 2020. Hou er rekening mee dat deze terugbetaling nog komt en ingeboekt moet worden in 2019.

RSZ

Werk je via een sociaal secretariaat en heb je bovendien recht op een doelgroepvermindering? Zoals de doelgroepvermindering eerste aanwerving, een vrijstelling van de patronale bijdragen voor de sociale zekerheid bij het in dienst nemen van je allereerste persoonlijk assistent? Dan krijg je per kwartaal een terugbetaling van de RSZ in de vorm van een creditnota. De creditnota van het laatste kwartaal van 2019 ontvang je pas in het jaar 2020.

VOP-premie

Heeft een van jouw persoonlijke assistenten een erkende arbeidshandicap? Dan ontvang je mogelijks de Vlaamse ondersteuningspremie (VOP). De creditnota van de VOP-premie van het laatste kwartaal van 2019 ontvang je pas in het jaar 2020.

Hoe zit het nu weer met mijn budget?

Weet je niet goed meer hoe het zit met je budget? Een overzicht van wat je in 2019 hebt opgebruikt en/of overhebt zie je in het online portaal Mijnvaph.be.

Vind je het online portaal onduidelijk? Geef de medewerkers van de advieslijn of je coach een volmacht. Dan kijken wij in het online portaal met je mee. Helaas gaat dit enkel voor PVB-budgethouders en niet voor PAB-budgethouders. Zij contacteren best Team Budgetbesteding van het VAPH als ze de huidige stand van hun budget willen weten.

Nog vragen of hulp nodig?

Contacteer onze advieslijn. We helpen jou graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord