Advieslijn 03 808 22 99

Hoeveel bedraagt mijn resterend budget voor 2021?

Geschreven op ma 15 november, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Hoeveel bedraagt mijn resterend budget voor 2021?

Een duidelijk overzicht krijgen van je resterend budget voor 2021 is moeilijk. Daar zijn een aantal redenen voor. We lichten ze graag toe en vertellen wat je wel al kan doen om er een ruwe inschatting van te kunnen maken.

Het einde van het jaar nadert. Dat is het moment waarop veel budgethouders willen weten of en hoeveel budget er nog gespendeerd kan worden. Op volgende vragen wordt dan meestal een antwoord gezocht:  

 • Hoeveel heb ik al gebruikt van mijn budget?
 • Heb ik zeker al deze betaalde facturen ook ingegeven als onkost bij het VAPH?
 • Welke kosten zal ik zeker nog hebben tot het einde van het jaar?
 • Welke kosten zal ik pas in 2022 krijgen die ik wel nog moet betalen met mijn budget van 2021? (bijvoorbeeld de afrekening van de arbeidsongevallenverzekering, de facturen van geleverde prestaties in december...)

In principe zou je door bovenstaande vragen te beantwoorden, een zicht moeten krijgen op je resterend budget in Mijnvaph. Maar dit jaar is de berekening een pak moeilijker, en wel door volgende factoren:

 • De covid-middelen staan nog steeds zichtbaar in de budgetlijn indien je in 2021 een covid-overeenkomst én covid-kosten hebt geregistreerd. Maar de covid-middelen mogen niet meer gebruikt worden sinds 30/6/2021, dit was het einde van de COVID19-periode voor het VAPH

  In dit artikel lees je hoe je kan berekenen wat je resterend budget is zonder de covid-middelen: https://www.onafhankelijkleven.be/blog/detail/hoe-weet-ik-wat-mijn-resterend-budget-is-zonder-covid-middelen

   
 • Sinds 2020 hebben assistenten met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat recht op een eindejaarspremie. Deze eindejaarspremie wordt afgesloten in een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) en hiervoor krijg je als budgethouder VIA5-middelen, die bovenop je “gewone” jaarbudget komen. De CAO werd ondertussen goedgekeurd, maar het is nog wachten tot het VAPH de budgetlijn aanpast.

  Meer informatie hierover lees je in dit artikel: https://www.onafhankelijkleven.be/blog/detail/verplichte-eindejaarspremie-voor-persoonlijke-assistenten
   
 • Sinds begin 2021 hebben assistenten met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat recht op een vastgelegd minimumloon. We schreven hierover dit artikel: https://www.onafhankelijkleven.be/blog/detail/verhoging-minimumloon-voor-persoonlijke-assistenten-vanaf-1-januari-2021.

  Maar sinds het afsluiten van de CAO die inging met terugwerkende kracht vanaf 1/1/2021 wachten we op een aanpassing aan het PAB- en PVB-besluit door de Vlaamse Regering. Zonder deze aanpassing kan het VAPH de budgetlijn niet verhogen met de zogenoemde VIA6-middelen, waarmee je dit verhoogde minimumloon kan betalen. Voorlopig betaal je deze verhoogde loonkost sinds 2021 met je "gewone" jaarbudget of mogelijks pas je al bij met eigen middelen om de kosten te kunnen blijven betalen. 

En wat nu?

Een precieze berekening zal dus helaas niemand kunnen maken zolang zowel de VIA5-middelen als de VIA6-middelen niet gekend zijn. Waar je momenteel enkel zeker van bent, is de uitkomst van de berekening van je resterend budget zonder de covid-middelen. (zie hierboven, punt 1).

Op basis van dit resultaat en als je een antwoord hebt op de 4 gestelde vragen in het begin van dit artikel zal je kunnen zien of er budget over zal zijn of niet. 

In het webinar rond budgetplanning en budgetgebruik op 14/10/2021 gaven we onder andere tips en tricks wat je kan doen als je ziet dat er budget over is of budget te kort. 

Herbekijk de opname via deze link.

De komende weken verschijnen ook nog heel wat andere artikels naar aanleiding van het einde van het jaar en de overgang naar een nieuw (budget)jaar. 

Vragen?

Herbekijk de opname van De Nieuwsbrief toegelicht van woensdag 17 november.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord