Advieslijn 03 808 22 99

Hoe zorg je voor een vlotte jaarovergang voor jouw PVB of PAB?

Geschreven op di 27 november, 2018 door Brandberries in de categorie Assistentie

Hoe zorg je voor een vlotte jaarovergang voor jouw PVB of PAB?

Een nieuw jaar. Een nieuw begin met nieuwe kansen.
Hoe kan je deze mogelijkheden met het budget bij de jaarovergang benutten?

Het einde van het jaar komt eraan. Je PAB of PVB is (bijna) opgebruikt.
Wat moet je doen om het budgetjaar 2018 af te sluiten om ook in 2019 goed te beginnen? Je leest het in onderstaand artikel.

Er is budget over
Budgethouders die op het eind van het jaar budget over hebben, zetten dit best nuttig in. In het artikel “Ik heb nog geld over, wat doe ik ermee” vind je hiertoe de mogelijkheden.
Budget dat op het eind van het jaar niet gebruikt werd vervalt.

Het budget is bijna op
Als je onvoldoende budget hebt om de laatste kosten in 2018 te betalen, moet je deze met eigen middelen betalen. Als het gaat om eenmalige kosten kan je ervoor kiezen deze kosten begin 2019 terug te vorderen via je vrij besteedbaar budget.
Op die manier is er natuurlijk minder budget om kosten in 2019 te betalen. Het is daarom belangrijk hier bewust rekening mee houden om nieuwe tekorten op het eind van volgend jaar te vermijden.

Het budget is op
Als je jaarbudget op is, zie je dit in mijnvaph. De tellers met het resterend budget geven aan hoeveel budget je nog mag beteden in het lopende jaar. Staan deze tellers op nul, dan is je budget op.

Het bedrag dat je nog kan gebruiken, staat ook aangegeven in de mededeling op de rekeninguittreksels van uitbetalingen het VAPH.

Het budget voor volgend jaar
Wat moet je doen om ook volgend jaar vlot met het nieuwe budget te starten?
Het persoonsvolgend budget (PVB) en persoonlijk assistentie budget (PAB) lopen bij de jaarovergang gewoon verder. Het budget wordt tijdens het jaar uitbetaald zolang er jaarbudget rest.

Is er onvoldoende budget om de ingediende kosten te betalen?
Dan betaalt het VAPH deze kosten niet meer uit. Eigen middelen moeten aangesproken worden om het terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal aan te zuiveren.

Let op: het terugvorderbaar voorschot en werkkapitaal maakt geen deel uit van je budget. Daarom moet het na een uitbetaling altijd terug op de budgetrekening staan. Enkel op die manier ben je steeds in staat om nieuwe kosten te betalen, ook na de jaarovergang.

Laatste kostenstaat
De laatste kostenstaat van het jaar 2018 moet je, zowel voor PAB als PVB indienen op 1 maart 2019. Op deze kostenstaat mogen uiteraard enkel kosten van 2018 staan die betaald worden met het budget van 2018. Dit kan zolang er budget van 2018 rest.

Stopzetten budget
Bij het stopzetten van het budget moet je het volledige terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal aan het VAPH terugbetalen. Het is een extra reden om ervoor te zorgen dat het terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal steeds op je rekening staat.

Naar een gelukkig nieuw jaar
De inspanningen die een vlotte overgang naar het nieuwe budgetjaar vragen, zijn dus beperkt. Rekening houden met de tellers in mijnvaph.be om het maken van kosten doordacht te sturen volstaat. Omdat het budget bij een jaarovergang gewoon verder loopt, volstaat dit om het nieuwe jaar mooi in te zetten met de mogelijkheden die het nieuwe jaarbudget biedt.

We wensen je hierbij graag een rustige en fijne eindejaarperiode toe.

Advies, hulp of bijstand
Wens je advies, hulp of bijstand om deze eindejaarperiode vlot te overbruggen?
Wil je het nieuwe jaar goed inzetten om opnieuw het maximum uit je budget te halen?

De medewerkers aan de advieslijn en coachen van Onafhankelijk Leven vzw staan je graag met raad en daad bij. Wat ze voor je kunnen betekenen lees je hier.
Bel dus gerust met al je vragen.
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord