Advieslijn 03 808 22 99

Hoe zit het nu met PVF voor minderjarigen

Geschreven op ma 24 september, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Hoe zit het nu met PVF voor minderjarigen

De Vlaamse regering beslist om daarmee te starten vanaf 2020-2021. Ondertussen moet er nog veel voorbereid worden. Zoals bijvoorbeeld de wijze waarop men de ondersteuningsnood van minderjarigen en hun gezin zal meten. Of de wijze waarop men die ondersteuningsnood zal omzetten in een budget. De besprekingen over hoe het nu bij minderjarigen moet, hebben al veel tijd gekost.

Niet alles ineens

De minister wil ook de overgang van het huidige systeem (persoonlijk assistentiebudget + financiering van voorzieningen) naar een nieuw persoonsvolgend financieringssysteem veel trager laten verlopen. Hij spreekt daarom over verschillende fases en een geleidelijke overgang.

De afbouw van de Multifunctionele Centra  wordt dan ook in gang gezet. Plaatsen die vrijkomen door minderjarigen die vertrekken of doorstromen naar een persoonsvolgend budget worden omgezet naar extra budget voor de toekenning van persoonsvolgende budgetten aan gezinnen op de wachtlijst. Belgie is al eens op de vingers getikt omdat teveel kinderen met een handicap afgeleid worden naar buiten-gewone voorzieningen en onderwijs.

PAB blijft de hefboom

Het is dus duidelijk dat het PAB nog een tijdje blijft bestaan. Zeker nog tot 2019/2020. Misschien verandert dat in 2020-2021, als er een nieuw financieringssysteem is voor minderjarigen. 

Voor Onafhankelijk Leven blijft het persoonlijk assistentiebudget de hefboom naar meer persoonsvolgende budgetten. We hebben al bereikt dat in 2019 de extra middelen die voorzien zijn voor minderjarigen opnieuw allemaal naar extra PAB’s gaan. De minister wil ook de wijze waarop deze budgetten toegekend worden, aanpassen. Teveel mensen blijven te lang op de PAB-wachtlijst staan, sommigen zelfs meer dan 10 jaar! Bovendien gaat de minister ook in op ons voorstel om de bestedingsmogelijkheden van het PAB te verruimen. Die moeten beter afgestemd worden op de bestedingsmogelijkheden van het PVB. Wat met een cash persoonsvolgend budget  kan bij meerderjarigen, zou ook met een persoonlijk assistentiebudget moeten kunnen.

Er zou geen ongelijkheid mogen zijn tussen de budgetten die toegekend worden in de vorm van een persoonlijk assistentiebudget en de financiering van voorzieningen. Pas dan spreken we van een evenwaardige keuze.


Hoe gaat het verder

De besprekingen over een persoonsvolgend budget  voor minderjarigen lopen dus verder de komende maanden. Maar de overgang van PAB en MFC naar het nieuwe persoonsvolgende financieringssysteem is pas voorzien vanaf 2020. Dan spreekt men van de eerste toekenningen.

Er ligt nog veel werk op de plank. Onafhankelijk Leven vzw werkt hier verder constructief aan mee. Maar we laten het persoonlijk assistentie budget ondertussen niet los. Integendeel. We proberen er nog iets beters van te maken, in afwachting van het nieuwe financieringssysteem.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord