Advieslijn 03 808 22 99

Hoe zit het met de indexering van het PVB?

Geschreven op ma 12 februari, 2018 door Xander Berbé in de categorie Assistentie

Hoe zit het met de indexering van het PVB?

De lonen zijn geindexeerd, de hoogte van het persoonlijk assistentiebudget (PAB) volgt mee. Bij het PAB is die indexering automatisch geregeld, bij het persoonsvolgend budget (PVB) echter niet. Net als vele budgethouders vindt Onafhankelijk Leven vzw dit onbegrijpelijk en problematisch. We pleitten al eerder bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en de minister voor een automatische indexering van het PVB. Hoe zit het nu daarmee?

Lonen geindexeerd, PVB nog niet

In juli vorig jaar stegen de lonen van alle personeelsleden in Vlaanderen automatisch met 2% naar aanleiding van de overschrijding van de index. Ook persoonlijke assistenten kregen vanaf dan een hoger loon. Budgethouders die zelf werkgever zijn of die werken met een interimkantoor voelden dit dan ook. De loonkost steeg.

Bij het persoonlijk assistentiebudget (PAB) was de indexering automatisch geregeld. Maar bij het persoonsvolgend budget (PVB) is dit niet het geval. Ook bij de overgang van PAB naar PVB op 1 januari 2017 werd geen indexering toegepast. Het gevolg is dat budgethouders die werken met een cash PVB zo in totaal al 4% PVB-budgetstijging hebben gemist. Voor minderjarigen met een PAB is er geen probleem.

Onafhankelijk Leven vzw heeft al bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) en de minister gepleit voor een snelle aanpassing van de hoogte van de cash PVB’s zodat budgethouders de stijgende loonkosten het hoofd kunnen bieden. Dat kan omdat de minister van Welzijn de omslagsleutel van PVB-punten naar cash kan herzien.

Onafhankelijk Leven vzw wil dit probleem in de toekomst vermijden en stelt voor ook bij het PVB een automatische indexering van het PVB te voorzien. We gingen hierover met het VAPH en minister Vandeurzen in gesprek.

Hoe zit het nu?

Vanaf 2018 moet de indexering van PVB cash een feit zijn. We hebben lang genoeg gewacht. We verwachten nog voor deze lente een doorbraak. Momenteel legt het VAPH de laatste hand aan een aanpassing van de wetgeving hiervoor. Die moet dan liefst in maart nog goedgekeurd worden door de Vlaamse regering. Doordat er in die wetgeving nog een aantal andere zaken worden geregeld, moesten wij ook voor die indexering wachten.

Heb je hierover nog vragen? Bel de Advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord