Advieslijn 03 808 22 99

Hoe zit het met de coronacompensatie voor budgethouders?

Geschreven op zo 18 april, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Hoe zit het met de coronacompensatie voor budgethouders?

Tot 31 maart kon elke budgethouder gebruik maken van een verhoging van 25,5% van zijn budget. Deze maatregel zou worden verlengd als de coronacrisis bleef duren. Ondertussen woedt de coronacrisis nog steeds verder. Daarom werden voor andere sectoren al vlug verlengingen van steunmaatregelen beslist. Maar wat in de sector handicap?

Ondersteuning stopgezet

Mei is in zicht en de maatregelen zijn nog niet verlengd. Tal van budgethouders komen hierdoor in de problemen. Zij rekenden voor hun ondersteuning op de extra middelen. Ze wierven assistenten aan om hen te helpen, maar moesten deze contracten eind maart stopzetten omdat er geen duidelijkheid was. Dit is onaanvaardbaar. Daarbij vernemen we dat het wel de bedoeling is om de maatregelen te verlengen, maar het vastzit bij begroting. Waar blijft die officiële goedkeuring dan? 

Want de coronacrisis hakt er bij mensen met een handicap nog altijd zeer stevig in. De ondersteuning is nog niet op peil en heel wat voorzieningen en andere diensten bieden omwille van de coronacrisis niet het normale aanbod. Dit betekent dat mensen met een handicap vaak op zichzelf zijn aangewezen. Tot eind maart konden ze extra ondersteuning inschakelen, maar dit valt nu weg.

In de steek gelaten

Het wegvallen van die broodnodige extra ondersteuning is voor veel budgethouders zwaar om te dragen: “De 25,5% aan extra budget gaf me wat ademruimte. De eerste coronamaanden waren bijzonder belastend omdat veel reguliere ondersteuning wegviel. Met het extra budget kon ik begin dit jaar uiteindelijk enkele dagen per week persoonlijke begeleiding inschakelen voor mijn zoon via een voorziening. Maar omdat de maatregel niet tijdig officieel verlengd werd, heeft de voorziening deze overeenkomst eind maart stopgezet,” vertelt een papa van een zoon met een ernstige verstandelijke handicap aan Onafhankelijk Leven.

“Maar de nood aan ondersteuning is uiteraard niet weg. Opnieuw ben ik aangewezen op de nodige creativiteit om dit gedaan te krijgen. Ik kan niet begrijpen dat de politieke verantwoordelijken de maatregel niet tijdig hebben verlengd. Ze wisten begin dit jaar toch al dat corona langer ging aanslepen dan eind maart? De politiek laat ons andermaal in de kou staan.”

Onafhankelijk Leven roept alle politici op om hun verantwoordelijkheid te nemen en deze maatregelen dringend goed te keuren. De coronacrisis zal ook deze zomer niet achter de rug zijn, dus wij pleiten voor een onmiddellijke verlenging tot minstens eind september.

Update

Na het verschijnen van onze nieuwsbrief communiceerde het VAPH dat de verlenging is goedgekeurd, maar onder voorbehoud van de beslissing van de regering. Lees het volledige bericht hier.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord