Advieslijn 03 808 22 99

Hoe zit dat nu met het BOB?

Geschreven op do 22 september, 2016 door Annick de Kreyger in de categorie Nieuws

Hoe zit dat nu met het BOB?

Waar komt dat BOB nu vandaan en waarom kan niet iedereen dat hebben? Met dit artikel proberen we duidelijkheid te geven bij de vele vragen die er zijn over het basisondersteuningsbudget (BOB).

Waar komt dat BOB nu vandaan en waarom kan niet iedereen dat hebben? Met dit artikel proberen we duidelijkheid te geven bij de vele vragen die er zijn over het basisondersteuningsbudget (BOB).

1. Wat is het BOB?

Het is een vast budget van 300 euro per maand dat je maandelijks kan ontvangen van je zorgkas of mutualiteit en dus niet van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap). De Vlaamse sociale bescherming is een pakket van tegemoetkomingen aan verschillende doelgroep waaronder mensen met een beperking. Elke vlaming betaalt jaarlijks 50 euro aan dit systeem. De concrete uitvoering van de tegemoetkomingen gebeurt door de zorgkassen. Er zijn 6 zorgkassen, 5 worden beheerd door de ziekenfondsen, 1 door de Vlaamse Overheid. Meer info vind je hier.

2. Wie krijgt het?

Het basisondersteuningsbudget is er voor mensen met een erkende handicap en een beperkte nood aan ondersteuning.

Vanaf 1 september 2016 zijn de eerste BOB’s er voor meerderjarigen die op 31 december 2014 en op 1 januari 2016 met een actieve vraag op de Centrale Registratie Zorgvragen (CRZ) stonden, de zogenoemde wachtlijst. Deze mensen hebben nood aan opvang of begeleiding of een persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Het gaat om volwassenen die nog geen enkele ondersteuning van het VAPH krijgen.

Vanaf 1 januari 2017 is het de beurt aan minderjarigen met een handicap die een erkende aanvraag hebben voor jeugdhulp:
- Ze waren op 30 juni 2015 geregistreerd bij de intersectorale toegangspoort voor jeugdhulp
- Of ze moeten een indicatiestellingsverslag hebben waaruit blijkt dat ze in aanmerking komen voor een persoonlijk assistentiebudget voor minderjarigen

Vanaf 1 september 2017 is het de beurt aan minderjarigen en jongvolwassenen (tot 25 jaar) waarbij de beperking is aangetoond door:
- minstens 12 punten op de schaal voor bijkomende of verhoogde kinderbijslag tot 21 jaar
- minstens 12 punten op de medisch-sociale schaal voor de integratietegemoetkoming tussen 21 en 25 jaar

3. Hoe krijgen of aanvragen?

Behoor je tot een van de groepen voor een basisondersteuningsbudget? Dan zal je zorgkas contact met je opnemen zodra je in aanmerking komt voor een budget. Je hoeft zelf geen aanvraag te doen of contact op te nemen. De zorgkas zal je met een brief op de hoogte brengen en indien nodig bijkomende gegevens opvragen. Je zorgkas betaalt het basisondersteuningsbudget uit. Vanaf september 2016 voor de eerste groep. De uitbetaling gebeurt telkens op het einde van de maand.
Behoor je niet tot een van deze groepen, dan kan je geen basisondersteuningsbudget krijgen of aanvragen. Na 2018 beslist de Vlaamse Regering of het basisondersteuningsbudget nog wordt uitgebreid naar andere groepen.

Meer info vind je hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord