Advieslijn 03 808 22 99

Hoe zit dat nu met de zorg als je minderjarig bent?

Geschreven op vr 8 september, 2017 door Annick de Kreyger in de categorie Assistentie

Hoe zit dat nu met de zorg als je minderjarig bent?

Je bent minderjarig, je hebt een handicap en je hebt zorg nodig, maar waar kan je terecht?

Het is niet makkelijk om een overzicht te hebben over wat er allemaal bestaat in ons "zorglandschap". We zetten je al op weg.

Voor bepaalde zorg kan je rechtstreeks terecht bij een dienst die deze zorg geeft (aanbieder), maar voor andere zorgen moet je een aanvraag doen.

We overlopen een aantal mogelijkheden hier voor jou, een volledig overzicht kan je terugvinden in deze nieuwe brochure van het VAPH 


1. Ben je op zoek naar dagopvang, verblijf (nacht) of begeleiding?

Heb je af en toe nood?

Heb je af en toe nood heeft aan aangepaste dagopvang, dagbesteding, nachtopvang en/of begeleiding, dan kan je terecht bij Rechtstreeks Toegankelijke Hulp (RTH).
RTH wil zeggen dat je zelf naar een dienst of voorziening kan gaan en hen vragen of je bij hen terecht kan. Dat kan ook bij een multifunctioneel centrum (MFC) zijn. Bij welke diensten je terecht kan voor RTH is te vinden op de wegwijzer van het VAPH.
Hou er wel rekening mee dat wanneer je reeds een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of ondersteuning vanuit een multifunctioneel centrum (MFC) krijgt, je geen gebruik kan maken van RTH.
 

Is je nood intensiever?

Wanneer je intensieve dagopvang, dagbesteding, nachtopvang en/of begeleiding nodig hebt, doe dan een aanvraag bij een multifunctioneel centrum (MFC). Deze aanvraag verloopt via de intersectorale toegangspoort (ITP). Neem contact op met een dienst die voor jou je “contactpersoon-aanmelder” kan zijn. Welke diensten dat kunnen zijn kan je terugvinden via de website van het agentschap Jongerenwelzijn .

Een MFC kan je verder helpen bij:

  • Begeleiding van jouw gezin en netwerk
  • Dagopvang, dat kan aanvullend zijn op de school of ter vervanging van de school zijn
  • Verblijf, dus overnachten in het MFC
  • Een aantal multifunctionele centra doen ook aan diagnostiek en behandeling

Ben je minderjarig, dan wil het VAPH dat je jouw zorg en ondersteuning verder kan zetten als je meerderjarig zal worden. Meer hierover lees je hier.

2. Ben je op zoek naar persoonlijke assistentie?

Het persoonlijk assistentiebudget (PAB) is een som geld die minderjarigen met een handicap uit Vlaanderen kunnen krijgen voor ondersteuning, zorg en persoonlijke assistentie. 
Voor wie?
Een PAB aanvragen kan enkel voor minderjarigen. Er moet een vermoeden van handicap zijn en ook een Vlaams Fonds nummer. Hoe je een PAB budget aanvraagt, kan je hier lezen.

3. Heb je vervoers-en verblijfskosten in het gewoon onderwijs?

Gaat je kind voltijds naar het gewoon onderwijs dan kan je onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming krijgen voor de vervoerskosten naar school.
Als de handicap het niet mogelijk maakt om dagelijks van en naar school te gaan, kan het VAPH je kosten van kot of internaat gedeeltelijk terugbetalen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord