In 2021 verhoogde het VAPH de budgetlijn in Mijnvaph met COVID19-middelen. Deze covid-middelen kon je inzetten tot en met 30/6/2021. In dit artikel krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen over het stopzetten van de covid-periode. Nu het einde van het jaar nadert, stellen budgethouders ons de vraag hoe ze weten wat hun resterend budget is zonder covid-middelen. We leggen het hier stap voor stap uit.
Waarom staan covid-middelen nog in mijn budgetlijn als ik ze niet meer mag gebruiken?
Je kon de covid-middelen maar inzetten tot en met 30 juni 2021. Toch zijn de covid-middelen bij de meeste budgethouders nog steeds zichtbaar in de budgetlijn van 2021.
Dat komt omdat het VAPH de covid-middelen enkel uit de budgetlijn verwijdert bij budgethouders die geen covid-overeenkomst registreerden.
Registreerde je wel een covid-overeenkomst? Dan kan de budgetlijn niet aangepast worden omdat je in de mogelijkheid moet blijven om de gemaakte covid-kosten tot en met juni 2021 in te dienen. Hiervoor heb je tijd tot eind maart 2022.
Het VAPH zette wel alle covid-overeenkomsten stop op 30/6/2021. Hoe je kosten indient op deze ‘vervallen’ overeenkomst lees je in dit artikel.
Hoe weet ik hoeveel ik van mijn COVID-19-budget al gebruikte en indiende als kost bij het VAPH?
Het is belangrijk om eerst dit te bekijken: op hoeveel covid-middelen had je recht van januari tot en met juni 2021?
Hiervoor kijk je naar je totale covid19-budget dat je ziet staan als je inlogt op Mijnvaph. Je kiest voor het bedrag in euro (inclusief beheerskosten) bij overzicht van je persoonlijke budget (voor PVB):
Voor PAB ziet dit er als volgt uit:
Daarna doorloop je volgende stappen via Mijnvaph:
Ga naar het tabblad ‘Overeenkomsten’ onder ‘Persoonlijk budget’ en klik op de drie puntjes naast je COVID-19-overeenkomst en klik daar op ‘Details en wijzigen’:
Klik onderaan op ‘Overzicht alle kosten’:
Klik op ‘Filters’ en vul 2021 in onder ‘Jaar’ en tel deze COVID-19-kosten op:
Herhaal dit bij elke COVID-19-overeenkomt en tel dan alle COVID-19-kosten op.
Als je dit hebt gedaan doe je volgende berekening:
Totaal covid-middelen (inclusief beheerkosten bij PVB) – ingediende covid19-kosten = overschot is wat je nog kan ingeven aan gemaakte covid19-kosten.
Voorbeeld: je had 8.900 euro aan covid-middelen en spendeerde in totaal 7.500 euro aan covid-kosten. Je hebt dan nog 1.400 euro aan covid-budget over.
Hoe weet ik wat mijn resterend budget is zonder de covid19-middelen?
Ook hier ga je eerst kijken op hoeveel covid19-middelen je recht had en bereken je hoeveel covid19-kosten je al hebt ingediend (zie hierboven) en hoeveel je er mogelijks nog gaat indienen.
Als je dit weet, doe je volgende berekening:
Totaal covid19-middelen (inclusief beheerskosten bij PVB) – ingediende covid19-kosten – nog in te dienen covid19-kosten (indien van toepassing) = overschot wat je niet meer mag gebruiken in 2022. Deze uitkomst trekt je af van het bedrag dat je bij resterend bedrag ziet staan in je budgetlijn inclusief beheerskosten.
Voorbeeld: je had 8.900 euro aan covid-middelen en gaf in totaal 7.500 euro aan covid-kosten in bij het VAPH en hebt nog een covid-kost van 500 euro dat je nog moet indienen. Je zal dus 8000 euro gebruiken van je covid-middelen. 900 euro kan je niet meer gebruiken van deze covid-middelen.
Je ziet in Mijnvaph bij resterend bedrag 11.000 euro staan. Je trekt hier de 900 euro covid-middelen af en je mag dus nog in totaal 10.100 euro gebruiken in 2021.