Advieslijn 03 808 22 99

Hoe weet ik wat mijn resterend budget is zonder covid-middelen?

Geschreven op wo 13 oktober, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Hoe weet ik wat mijn resterend budget is zonder covid-middelen?

In 2021 verhoogde het VAPH de budgetlijn in Mijnvaph met COVID19-middelen. Deze covid-middelen kon je inzetten tot en met 30/6/2021. In dit artikel krijg je een antwoord op de meest gestelde vragen over het stopzetten van de covid-periode. Nu het einde van het jaar nadert, stellen budgethouders ons de vraag hoe ze weten wat hun resterend budget is zonder covid-middelen. We leggen het hier stap voor stap uit.

Waarom staan covid-middelen nog in mijn budgetlijn als ik ze niet meer mag gebruiken? 

Je kon de covid-middelen maar inzetten tot en met 30 juni 2021. Toch zijn de covid-middelen bij de meeste budgethouders nog steeds zichtbaar in de budgetlijn van 2021.
Dat komt omdat het VAPH de covid-middelen enkel uit de budgetlijn verwijdert bij budgethouders die geen covid-overeenkomst registreerden.

Registreerde je wel een covid-overeenkomst? Dan kan de budgetlijn niet aangepast worden omdat je in de mogelijkheid moet blijven om de gemaakte covid-kosten tot en met juni 2021 in te dienen. Hiervoor heb je tijd tot eind maart 2022. 

Het VAPH zette wel alle covid-overeenkomsten stop op 30/6/2021. Hoe je kosten indient op deze ‘vervallen’ overeenkomst lees je in dit artikel

Hoe weet ik hoeveel ik van mijn COVID-19-budget al gebruikte en indiende als kost bij het VAPH?

Het is belangrijk om eerst dit te bekijken: op hoeveel covid-middelen had je recht van januari tot en met juni 2021?

Hiervoor kijk je naar je totale covid19-budget dat je ziet staan als je inlogt op Mijnvaph. Je kiest voor het bedrag in euro (inclusief beheerskosten) bij overzicht van je persoonlijke budget (voor PVB):

Voor PAB ziet dit er als volgt uit:

Daarna doorloop je volgende stappen via Mijnvaph: 

Ga naar het tabblad ‘Overeenkomsten’ onder ‘Persoonlijk budget’ en klik op de drie puntjes naast je COVID-19-overeenkomst en klik daar op ‘Details en wijzigen’:

Klik onderaan op ‘Overzicht alle kosten’:

Klik op ‘Filters’ en vul 2021 in onder ‘Jaar’ en tel deze COVID-19-kosten op:

Herhaal dit bij elke COVID-19-overeenkomt en tel dan alle COVID-19-kosten op.

Als je dit hebt gedaan doe je volgende berekening:

Totaal covid-middelen (inclusief beheerkosten bij PVB) – ingediende covid19-kosten = overschot is wat je nog kan ingeven aan gemaakte covid19-kosten.

Voorbeeld: je had 8.900 euro aan covid-middelen en spendeerde in totaal 7.500 euro aan covid-kosten. Je hebt dan nog 1.400 euro aan covid-budget over.

Hoe weet ik wat mijn resterend budget is zonder de covid19-middelen?

Ook hier ga je eerst kijken op hoeveel covid19-middelen je recht had en bereken je hoeveel covid19-kosten je al hebt ingediend (zie hierboven) en hoeveel je er mogelijks nog gaat indienen.

Als je dit weet, doe je volgende berekening:
Totaal covid19-middelen (inclusief beheerskosten  bij PVB) – ingediende covid19-kosten – nog in te dienen covid19-kosten (indien van toepassing) = overschot wat je niet meer mag gebruiken in 2022. Deze uitkomst trekt je af van het bedrag dat je bij resterend bedrag ziet staan in je budgetlijn inclusief beheerskosten.

Voorbeeld: je had 8.900 euro aan covid-middelen en gaf in totaal 7.500 euro aan covid-kosten in bij het VAPH en hebt nog een covid-kost van 500 euro dat je nog moet indienen. Je zal dus 8000 euro gebruiken van je covid-middelen. 900 euro kan je niet meer gebruiken van deze covid-middelen.
Je ziet in Mijnvaph bij resterend bedrag 11.000 euro staan. Je trekt hier de 900 euro covid-middelen af en je mag dus nog in totaal 10.100 euro gebruiken in 2021.

 

 

 

 

 

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord