Advieslijn 03 808 22 99

'Hoe lang we dit nog volhouden is een groot vraagteken'

Geschreven op vr 17 april, 2020 door Karen De Wilde in de categorie Getuigenis

'Hoe lang we dit nog volhouden is een groot vraagteken'

De moeder van Amber liet ons weten hoe zij de voorbije maand heeft beleefd. Zij is zelf verpleegkundige, de vader van Amber is cipier. Dus twee jobs in de cruciale sector, de helden van het moment. Deze getuigenis helpt ons om te signaleren wat er leeft in de gezinnen met iemand met een beperking en wat de noden zijn.

Het verhaal van de familie van Amber

De voorbije maand zijn ook voor ons gezin een beproeving geweest. Ook wij kregen de ‘keuze’ om onze dochter (21 jaar met diep mentale en fysieke beperking) ofwel thuis te houden ofwel 5 weken in de voorziening te laten.

Onze dochter Amber is het gewend om elke dag thuis te zijn. Het is gezien haar mentale leeftijd van 1 jaar ook niet mogelijk om de situatie uit te leggen. Voor ons was het dan ook geen keuze om haar plots 5 weken in de voorziening te laten. Die stress zou Amber volgens ons niet aankunnen.

De opvang voor Amber thuis regelen is natuurlijk ook niet niks. Naast het feit dat ze constante begeleiding en zorg nodig heeft (ze kan eigenlijk niets zelfstandig en is ook incontinent) is het ook een hele opgave om haar dagen te vullen. Dit is op zich al meer dan een fulltime job.

Komt daarbij dat er, nu Amber constant thuis is, meer poets, was en strijkwerk is. Het feit dat we allebei moeten blijven werken (mijn man is cipier, ikzelf ben verpleegkundige) maakt het een bijna onmogelijke opdracht.

De voorbije weken hebben we opgelost door waar mogelijk verlof te nemen en zo veel mogelijk te schuiven in ons werkrooster zodat er ofwel 1 van ons thuis was, ofwel 1 vroegdienst en 1 laatdienst deed. De overlappende uren heeft haar broer van 16 op Amber gepast wat eigenlijk niet verantwoord is omdat zij epilepsie heeft en nog regelmatig een aanval doet.

Gelukkig hadden we deze week verlof ingepland en zijn we nu een weekje met z’n 4 thuis want we zaten stilaan op ons tandvlees.

Verlof nemen is ook geen optie meer daar er meer en meer zieken op de werkvloer zijn. Hoe lang we dit nog volhouden? Dat is een groot vraagteken.

Wat doen wij hiermee? 

  • We slaagden er in om extra middelen vrij te krijgen voor de gebruikers van een voorziening van het VAPH om ondersteuning thuis mogelijk te maken
  • We vragen extra aandacht voor de emotionele steun van mantelzorgers die nu 7/7 en 24/24 voor de zorg in staan
  • En aandacht voor dezelfde mantelzorgers als deze corona-crisis voorbij is en de tijd en ruimte moeten krijgen om de batterijen weer op te laden 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord