Advieslijn 03 808 22 99

Hoe vul ik het combinatieformulier PAB in?

Geschreven op ma 18 september, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Hoe vul ik het combinatieformulier PAB in?

Heeft je kind een persoonlijke-assistentiebudget (PAB)? En wil je dat budget combineren met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC)? Dan moet je dat aan het VAPH melden. 

Hoe koop ik zorg in een MFC in?

Er zijn twee manieren. Je kan met het PAB de ondersteuning rechtstreeks inkopen in dat MFC of je kan werken met de combinatieregeling.

Rechtstreeks zorg inkopen met je PAB in een MFC

Met een PAB betaal je ondersteuning voor je kind. Je sluit daarvoor een overeenkomst af met een zorgaanbieder en betaalt de facturen met je PAB-rekening. Daarna dien je de kosten in bij het VAPH.

Op dezelfde manier kan je ook (beperkt) ondersteuning inkopen in een MFC, een vergunde zorgaanbieder, ouderinitiatief of groenezorginitiatief. Het aantal dagen dagondersteuning (dagopvang), verblijf (woonondersteuning) of begeleidingen die je zo met je PAB kan inkopen, is uitgebreid. Je leest er alles over in dit artikel over de nieuwe mogelijkheden met je PAB.

Combinatieregeling PAB en MFC

Maakt je kind gebruik van dagondersteuning in een MFC? Dan kan je ook kiezen voor de combinatieregeling. Je betaalt dan niet zelf de facturen van het MFC met je PAB. Het VAPH vergoedt het MFC rechtstreeks. Het VAPH vermindert je PAB wel volgens het aantal dagen dat je kind MFC-ondersteuning krijgt.

Download het combinatieformulier

Hoe vul je het combinatieformulier in?

Via een tabel laat je aan het VAPH weten wanneer en welke ondersteuning je kind krijgt van het MFC. 

Bijvoorbeeld:

 • Je geeft aan welke periode(s) je het PAB wilt combineren met MFC-ondersteuning. Een periode moet minstens vier opeenvolgende weken zijn. Voor kortere periodes hoef je geen wijzigingen aan te geven. Die hebben ook geen invloed op je PAB. Het is mogelijk om de periodes voor een volledig jaar of zelfs langer door te geven.
   
 • ​Als je geen einddatum invult, loopt de periode door tot de laatste dag van het PAB.
   
 • Als je kind gedurende een periode (bijvoorbeeld de zomervakantie) minder of geen gebruikmaakt van het MFC, vul je die periode apart in de tabel in. Het is belangrijk om te onthouden dat tijdens periodes waarin je geen combinatie gebruikt, je nog steeds af en toe gebruik kunt maken van het MFC voor dagopvang zonder dit apart te moeten betalen.
   
 • Vul per periode in hoeveel dagdelen per week je kind gebruikmaakt van de zorg en ondersteuning. Eén dagdeel staat gelijk aan een halve dag. Je kunt maximaal 10 dagdelen per week combineren met schoolaanvullende en/of schoolvervangende dagopvang, maar nooit met langdurig verblijf. In tegenstelling tot vroeger, hoef je geen gemiddelden meer te berekenen.
   
 • Geef ook aan welk type dagopvang je kind zal gebruiken bij het MFC:
  - Schoolaanvullende dagopvang: Je kind gaat naar school, en het MFC biedt ondersteuning vóór, na en tijdens de schooluren.
  - Schoolvervangende dagopvang: Je kind gaat niet naar school (tijdelijk of is vrijgesteld), maar het MFC verzorgt tijdens de schooluren een alternatief programma.

Wanneer bezorg je het formulier aan het VAPH?

Het is het beste om het formulier aan het VAPH te bezorgen vóórdat de combinatie begint. Op deze manier weet je hoeveel budget je nog kan besteden.

Vragen?

Bel of mail naar de advieslijn via 03 808 22 99 of advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord